Az adóhivatal elsősorban szabályszegő kereskedőkre, alkoholt és dohányárut kínáló magánszemélyekre, hamisítókra, adócsalókra figyel.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mindhárom szakterülete különös figyelmet fordít az interneten működő, gazdasági tevékenységet folytató kereskedőkre, valamint magánszemélyekre is. A pénzügyőrök a jövedéki szabályok megsértőit keresik, azokat, akik az interneten jogellenesen cigarettát és alkoholt árulnak. A NAV adórevizorai idén mintegy 140 millió forint hiányzó adóra bukkantak az internetes vizsgálódással, valamint több mint 60 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki.
A NAV Bűnügyi Főigazgatóságának egyik egysége az elektronikus térből szerzi meg azokat az adatokat, amelyek nagyobb adóügyi vagy gazdasági visszaélés leleplezéséhez nyújthatnak majd a későbbiekben támpontot.
Az adóhatóság szakemberei azt is vizsgálják, hogy a legális kereskedelem után megfizetik-e a közterheket, és a tevékenységet folytatók rendelkeznek-e a szükséges engedélyekkel.
Az nem minősül gazdasági tevékenységnek, ha valaki az otthon megunt tárgyait, használati eszközeit teszi fel aukciós portálokra, s ha ebből a mellékes tevékenységből az éves bevétele nem haladja meg a 600 ezer forintot, adóznia sem kell utána, és a bevallásban sem kell szerepeltetnie. Ha azonban a bevétel meghaladja a 600 ezer forintot, az egész jövedelem után meg kell fizetnie a 16 százalékos adót.
Internetes kereskedelemnek az minősül, ha valaki üzletszerűen, tartósan, rendszeresen és ellenérték elérése céljával végzi ezt a gazdasági tevékenységet. Mindezt adószámos magánszemélyként is megteheti, ebben az esetben azonban már az áfakörbe fog tartozni, illetve évi hatmillió forint bevételig a bejelentkezéskor választhatja az alanyi áfamentességet is.
A NAV célja elsősorban a megelőzés, ám a hibákat büntethetik is. Önellenőrzésre is lehetőség van, ebben az esetben az adózónak az elévülési időn belüli bevallásait javítania kell, meg kell fizetnie az elmaradt adót és az önellenőrzési pótlékot, ami azonban még mindig kevesebb, mint egy esetleges adóellenőrzés során megállapított bírság.
Kovács V. Gábor infokommunikációs szakjogász a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: az interneten lebonyolított kereskedelmi tranzakciók száma évről évre növekszik, s gyakran keresik meg a kereskedők szaktanácsadásért is, mert jogszerűen kívánják folytatni a tevékenységüket. Adózási szempontból ugyanazok a szabályok vonatkoznak az internetes kereskedelemre, mint az üzletben végzett tevékenységre, a netes vásárlás során azonban olyan többletszabályokat is figyelembe kell venni, mint például a vásárló 15 napon belüli elállási joga.
Kis Gergely, az ENet Internetkutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója hangoztatta: a magyar internetes kereskedők zöme tisztességesen működik, a problémák általában nem a nagy tételben árusítók körül támadnak. Tavaly a teljes kiskereskedelmi forgalomból 3,1 százalékot tett ki az internetes forgalom, idén azonban az előző évekhez képest erőteljes emelkedés várható, s a szórakoztató elektronikai termékek, számítástechnikai termékek, élelmiszerek mellett már a ruházati cikkek esetében is rohamos növekedés észlelhető.
(Kossuth Rádió)