Hegedűs Lorántné, a párt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az adónemet az adócsomag tartalmazza, s számításai szerint az embereknek nagyobb terhet jelent majd, mint az internetadó.
A Jobbik a települési adó visszavonására szólította fel a kormányt csütörtökön. Az adótörvény-javaslat szerint bővül a települési önkormányzatok adóztatási mozgástere, a helyi adók mellett úgynevezett települési adókat vezethetnek be. Az előterjesztés szerint a települési adó lehet bármilyen adó, ha annak működtetését törvény nem tiltja, ám nem terhelhet olyan adótárgyat, amelyre törvényben meghatározott - akár központi, akár helyi - közteher vonatkozik.
Hegedűs Lorántné kifejtette: eddig is tiltakoztak a helyi adók ellen, ugyanakkor a települési adó 10 soros leírásánál még a mérték maximumát sem határozták meg, s nem definiálták sem a tárgyát, sem az adó alanyát. A jobbikos politikus szerint ez azt jelenti, hogy ha egy település úgy dönt, hogy ezentúl ne építményadó, hanem települési adó legyen, akkor az eddigi ezer-tízezer forintos összeg bármekkorára nőhet.
Példaként említette, hogy ha egy befektető kinéz magának egy "kies domboldalt", de útban vannak az ott élő emberek, akkor ezzel az adónemmel ellehetetleníthetik őket. Hegedűs Lorántné szerint a települési adóból az önkormányzatok saját cégeik rezsiharc miatt kiesett bevételeiket pótolnák vissza.
Arra szólította fel a kormányt, hogy ne kényszerítsék egyebek mellett füstadóra, kukaadóra, csatornaadóra a településeket és vonják vissza a javaslatot. Az ellenzéki képviselő azt is kérte: az állam adja vissza az önkormányzatoknak az elvont személyi jövedelemadót és gépjárműadót, s akkor lesz elég saját bevételük.
(MTI)