Jövő héten indul a járőrautókba szerelt kamerák tesztüzeme 7 vidéki városban. A felvételeket, ha nincs rájuk szükség, 30 napig megőrzik. A kamerás rendőrautókon figyelmeztetőleg „Képfelvétel-rögzítés” feliratokat helyeztek el.
Rendőrautókban elhelyezett kamerák tesztelését kezdi meg a rendőrség a jövő hét elejétől - közölte péntek az Országos Rendőr-főkapitányság.
Március 2-ától hét rendőrkapitányságon – a Debreceni, a Dunaújvárosi, a Fonyódi, a Nagykanizsai, a Nyíregyházai, a Pécsi és a Tatabányai Rendőrkapitányságon – kezdik meg a járőrautókba szerelt ipari PC-k alkalmazásával a rendőri intézkedések képfelvételen történő rögzítését.
Az intézkedők számára a felvételek készítéséhez szükséges jogszabályi felhatalmazást a Rendőrségről szóló törvény biztosítja.
A felvételeket felhasználhatják büntető-, szabálysértési vagy más hatósági eljárásban, körözött személy vagy tárgy azonosítása, a rendőri intézkedés jogszerűségének vizsgálata céljából, illetve az érintett személy jogainak gyakorlása érdekében.
Ha a felvételekre nincs szükség, a rendőrség harminc nap elteltével automatikusan törli azokat.
A kamerás járőrautókon a rendőrség figyelmeztetőleg „Képfelvétel-rögzítés” feliratokat helyezett el.
Az ORFK reméli, hogy a kamerázás megvédi a rendőröket a gyakori erőszakos támadásoktól, és növeli az intézkedő rendőrök munkájának szakmai színvonalát is.
(HVG)