A tavalyinál mintegy 15-20 eurócenttel drágább a magyar húsvéti bárány kilója az idén, az exportszállítások azonban a legjobb esetben is a múlt évi szintet érhetik csak el - mondta el a Juh Terméktanács elnöke.
Bátor Árpád emlékeztetett: 2014-ben 2 héttel később volt húsvét, mint most, emellett az olasz piac a magasabb átlagsúlyú bárányokat igényli. Kereslet főként a 20-27 kilogramm közötti állatokra van. A kiszállított húsvéti bárány mennyisége várhatóan mintegy 110-120 ezer darab lesz. Ez a magyar éves bárányexport 16-20 százaléka.
A bárányok eladásából évente mintegy 10 milliárd forint származik. A húsvéti bárány legnagyobb hányada, mintegy 95 százaléka olasz export, de érkezik bárány Magyarországról Boszniába, Horvátországba, Libanonba, Ausztriába, Németországba, Japánba és Franciaországba is.
Az exportra kerülő bárányok száma évente mintegy 530-550 ezer. A bárányexport a hazai vágóbárány 99 százalékát teszi ki. Magyarországon jelenleg 895 ezer anyajuh és növendék jerke van - közölte a terméktanács elnöke.
(MTI)