Magyarország inkább előnyeit élvezi majd az Egyesült Államokkal megkötendő szabadkereskedelmi megállapodásnak - mondta Horváth Miklós, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökségi tagja az M1-en. Hozzátette: problémát nem sokat látnak, az ország a megállapodással inkább előnyöket fog élvezni.
Kedvezőnek mondta, hogy "élet költözik ebbe a kereskedelmi csatornába", ami a magyar vállalatok figyelmét ráirányítja a piacokra.
Véleménye szerint a külgazdaság-politikának inkább iparág-orientáltnak kellene lennie. Az MGYOSZ azt szeretné, ha a kormányzat a fejlesztési forrásokat iparáganként osztaná el. Szerinte az iparág-orientált elosztással nő az ország árualapja, amelyet, többek között, az amerikai piacon is lehetne értékesíteni.
Az Európai Unió és az Egyesült Államok között kidolgozás alatt áll a szabadkereskedelmi megállapodás - a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP). A TTIP-megállapodás fő célja az áruk, a szolgáltatások és a közbeszerzések piacra jutásának javítása, a kereskedelmet és a beruházásokat érintő szabályozási akadályok mérséklése, valamint a felek szabályalkotási együttműködésének és a szabályok közötti koherencia erősítése.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: