Válságban az egészségügy, az ápolásügy és az egészségügyi szakképzés is, hangzott el a Jobbik pénteki sajtótájékoztatóján a miskolci Semmelweis Kórház előtt.
A párt országgyűlési képviselője, dr. Lukács László elmondta, az ápolók Borsod-Abaúj-Zemplénben is csupán mellékszereplői az egészségügynek, akik hatalmas és felelősségteljes munkát végeznek éhbérért. Idő kérdése volt csupán, mikor indul el egy alulról szerveződő tiltakozási hullám az egészségügyben, tette hozzá. Közölte azt is, a Jobbik szolidaritást vállal az ágazatban dolgozókkal, akik közül sokaknak, többek között az ápolóknak a fizetése csak a vegetálásra elég, miközben a fokozódó létszámhiány miatt egyre több fizikai és lelki terhet kell a vállukon cipelniük. Az a kormány, amely képtelen megteremteni a biztonságos betegellátás és a tisztes megélhetés feltételeit az egészségügyben, alkalmatlan az ország irányítására, jelentette ki Lukács László.
Szegedi Judit, a Jobbik megyei önkormányzati képviselője szerint a jövő drámai képet fest, tekintve, hogy mind a mai napig folyamatos az egészségügyi szakképzés szétverése, amit még az MSZP indított el. A megyében ennek esett áldozatul a kazincbarcikai Jókai Egészségügyi Szakközépiskola is. Nincs megfelelő utánpótlás – mondta –, amit csak súlyosbít az elvándorlás, a szakma elhagyása, valamint az ápolói pálya iránti csekély érdeklődés. Ahhoz, hogy a tendencia megváltozzon, kiszámítható ápolói életpályamodellre van szükség tisztességes bérezéssel, ösztöndíjrendszert kell bevezetni az egészségügyi szakközépiskolákban tanulók számára, emellett támogatni kell az egészségügyi tanárképzést. Az ápolóknak el kell foglalniuk az őket megillető helyet az egészségügyi ellátásban, ez a mindenkori kormány felelőssége, nyomatékosította a Jobbik képviselője.
(Kuruc.info)