Tarthatatlannak nevezte az ápolók helyzetét, és a szakmai konzultációk újrakezdését sürgette Vona Gábor. A Jobbik elnöke kedden a Magyar Ápolási Egyesület visegrádi kongresszusához kapcsolódva tartott sajtótájékoztatót.
A pártelnök-frakcióvezető is részt vett a tanácskozáson. Azt mondta, hogy a problémák aktualitását jelzik az egészségügyben zajló demonstrációk és tiltakozások, különösen az ápolók részéről, a legsúlyosabb kérdésnek pedig a bérekét nevezte.
Tarthatatlan a helyzet – fogalmazott Vona Gábor. Példaként említette, hogy az egészségügyi dolgozóknak nincs megfelelő ruhájuk a munkavégzéshez, illetve egy friss felmérés szerint a magyar társadalomban éppen az egészségügyi dolgozók vannak a legrosszabb egészségi állapotban.
A pártelnök azt is mondta: a kialakult helyezettel kapcsolatban mindenekelőtt az őszinteséget hiányolja a kormány részéről. Szerinte kormány befogja a fülét, és nem az őszinte párbeszédre törekszik, hanem a problémák szőnyeg alá söprésére.
Vona Gábor hozzátette: mindenki tisztában van azzal, hogy a magyar költségvetés mozgástere szűkös, de az egyeztetéseknek sürgősen meg kell indulniuk, és "majd meglátjuk, hogy a realitások mit tesznek lehetővé".
A Jobbik vezetője közölte azt is, hogy fel kívánják erősíteni az ápolók hangját az Országgyűlésben, de a demonstrációkat is segíteni kívánják a maguk eszközeivel, lehetőségeivel.
(MTI)