A Jobbik megdöbbenéssel értesült Tóásó Előd, Bolíviában hosszú ideig fogva tartott magyar állampolgár „hazaszöktetésének” körülményeiről - áll a párt közleményében, alább a folytatás.
Ismert, hogy Tóásó a Baptista Szeretetszolgálat és Lukács Csaba újságíró segítségével jutott ki Bolíviából, ahol élete a börtönből való szabadulása után is veszélyben forgott. Érthetetlen, hogy a magyar diplomácia hat éven keresztül szinte semmit sem tett Tóásó Elődért, és még hazajuttatásához sem biztosított anyagi vagy logisztikai segítséget.
Szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a hazánknál kisebb Írország korábban Magyarországgal szemben fellépve évekig védelmezte az elhíresült ír gázolót, akinek bűnösségéhez kétség sem férhetett. Ezzel szemben az EU-tag Magyarországot képviselő diplomácia a Tóásó ellen felhozott vádak abszurditása dacára meghunyászkodott Bolívia előtt, és nem csak hagyta állampolgárát hat évig nyomorúságos körülmények között egy börtönben sínylődni, de még hazaútjához is csak hosszas procedúra után adott ki egy magánútlevelet. Eközben futószalagon bocsát ki diplomata-útlevelet olyan, nemrég korrupciós botrányokba keveredett üzletembereknek, mint Kiss Szilárd és Tarsoly Csaba vagy a Gyurcsány-kormány ugyancsak zavaros múltú gazdasági minisztere, Kóka János.
A példátlan esethez nyilvánvalóan hozzájárult dél-amerikai külügyi szolgálatunk leépítése is. Akkor, amikor a térség egyre inkább felértékelődik a világpolitikában, és nem utolsósorban a magyar állampolgárok közt is egyre népszerűbb úti céllá válik, Magyarország a Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter által hangoztatott déli nyitás dacára sem tartja fontosnak egy életképes szolgálat kiépítését a kontinensen.
A Jobbik ezúton is szeretné megköszönni a Baptista Szeretetszolgálat és Lukács Csaba hiánypótlónak bizonyuló, áldozatos és bátor külügyi munkáját, egyúttal felszólítja a Külgazdasági- és Külügyminisztériumot, hogy feladatának eleget téve korrupt üzletemberek és politikusok mentegetése helyett a jövőben a magyar állampolgárok segítségét tartsa szem előtt - zárja szavait Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes.