Bármilyen meggyőzőnek is tűnik Orbán Viktor újabb „szabadságharcos kirohanása” az Európai Parlamentben a halálbüntetés és a bevándorlás témájában, mindez csupán Orbán vergődését jelzi hiteltelenségének örvényében - áll a párt közleményében, alább a folytatás.
Orbán Viktor politikusként évtizedek óta aktív támogatója volt azoknak a kezdeményezéseknek, melyek Brüsszel hatalmának megerősödését szorgalmazták a nemzetállami szuverenitással szemben. Éppen ezért a Jobbik váltópárttá válásán kívül nehéz másnak betudni a miniszterelnök szabadságharcos imázsának újbóli felmelegítését.
A Jobbik évek óta kiáll a valódi vita szükségessége mellett a halálbüntetést illetően, valamint számos alkalommal szorgalmaztuk menekültpolitikánk szigorítását és a határőrség visszaállítását. Ennek érdekében javasoltuk a szuverenitásunkat ilyen téren korlátozó uniós csatlakozási szerződések felülvizsgálatát.
Orbán Viktor maga is résztvevője volt uniós csatlakozási folyamatunknak, maga is jóváhagyta a határőrség megszüntetését, így jól tudja, hogy a csatlakozási feltételek újratárgyalása nélkül a halálbüntetésről és a menekültpolitika szigorításáról beszélni mindössze üres szavazatszerzési akció.
A Jobbik emlékezteti a kormánypárti politikusokat, hogy sorozatos választási kudarcaikra nem gyógyír a Jobbik programpontjainak retorikai célú felhasználása, ha azok mögött nincsen valódi szándék, és mindez csak tovább hitelteleníti a Fideszt. Ezért felszólítjuk a kormányt, hogy üres szavazatszerző akciók helyett tettekkel bizonyítsa elkötelezettségét a nemzeti szuverenitás visszaszerzése iránt - írja Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes.