Attól tartanak a hazai bivalytenyésztők, hogy kizárták őket az uniós támogatások egy részéből. Eddig anyateheneikre kaphattak támogatásokat, most viszont a Földművelésügyi Minisztérium idei rendelete e jogcímnél a bivalyt nem említi. A hazai tenyésztők furcsállnák, ha az őshonosnak számító bivalyt valóban kifelejtenék az anyatehén-támogatásból.
Értetlenül állnak a hazai bivalytenyésztők az előtt, hogy – legalábbis értelmezésük szerint – az idén nem kaphatnak uniós támogatásokat anyateheneikre. A korábbi szabályozásban ugyanis az anyatehén-támogatást a bivalyokat is magában foglaló szarvasmarhafélékre hirdették meg, most viszont a Földművelésügyi Minisztérium idevonatkozó rendeletének értelmező részében ilyen kategorizálás nincs. A jogszabály szarvasmarhafélék helyett „szarvasmarhát” és „húshasznú fajtát” említ, de a bivalyt külön nem nevesíti.
Az anyatehenekre a gazdálkodók úgynevezett termeléshez kötött támogatásként kaphatnak uniós pénzeket, és ezek felhasználására adott ki idén új rendeletet az FM. A tárca e jogszabály másik fontos jogcíménél, a hízottbikák támogatásánál egyértelműen megnevezi a bivalyt, a termelők ezért is látják úgy, hogy az anyatehén-támogatástól – ahol ilyen megkülönböztetés nincs – elesnek.
Az agrárszektor.hu a Földművelésügyi Minisztériumhoz fordult a helyzet tisztázása érdekében. A jogértelmezés azért is sürgető lehet, mert holnap (a cikk 21-én jelent meg - a szerk.) jár le az a meghosszabbított határidő, ameddig a gazdálkodók szankciómentesen benyújthatják idei agrártámogatási kérelmeiket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. Egyes tenyésztők viszont most nem merik beadni kérelmeiket, nehogy azok jogosulatlannak minősüljenek, ha az anyatehenekre valóban nem lehetne forrásokat igényelni.
A gazdálkodók furcsállnák, ha az őshonos bivaly e jogcímnél kimaradna a támogatásokból. A bivalytartás ugyanis ma a legkevésbé gazdaságos állattenyésztési tevékenységnek számít és a 2000 darabra tehető hazai állomány a veszélyeztetett állatpopulációk közé tartozik. Ezért a tenyésztők úgy látják, hogy az anyatehén-támogatásra továbbra is égető szüksége lenne az ágazatnak, amelyet a többletköltséget okozó állami előírások változatlanul terhelnek.
(agrárszektor.hu)
Frissítés: A szokásos jogalkotási impotencia okozhatta a "gubancot"
Az átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) jogcím esetén továbbra is támogatható Magyarországon a húshasznú bivaly tehén - írja az Agroinform.
Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás, valamint az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 5/2015. (II.19.) FM rendeletben szabályozott anyatehén ÁNT-be beleértendő a húshasznú bivaly tehén is.
A termelők a szankciómentes módosítási időszakban, június 15-ig az egységes kérelem felületen módosíthatják eddig beadott anyatehén ÁNT-re vonatkozó kérelmeiket, illetve beadhatják a bivalyra vonatkozó kérelmüket. A Földművelésügyi Minisztérium az ehhez szükséges jogszabályi hátteret megteremti - olvasható az agroinfom.hun.
(Agroinform nyomán)