A Jobbik szerint a hétvégi görög népszavazás is azt igazolja, hogy az Európai Uniónak ideje letérni az önmegsemmisítés útjáról; a DK szerint folytatni kell a tárgyalásokat. A Liberálisok szerint a felelőtlen, populista politika csődbe vezethet egy országot.
Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: örömmel fogadták a népszavazás eredményét. Értékelése szerint a médiának és a nyugati propagandának is jókora pofont adtak a görög választók azzal, hogy határozott nemmel elutasították a hitelezők és a pénzügyi háttérhatalom intézményeinek zsarolását.
A jobbikos politikus a neoliberális gazdaságpolitikai bukásának ítélte, hogy a görögök a saját útjukat kívánják járni, "nem kérnek a birodalomépítésből". A válság kialakulása miatt - a görög gazdálkodás és politikai elit felelőssége mellett - nagy részben a nemzetközi hitelezők által erőltetett receptet hibáztatta. Kifejtette: ez a megszorításokat, nemzeti javak privatizálását, liberalizálást, az állami struktúra decentralizálását sulykolja.
Gyöngyösi Márton betegnek minősítette az EU intézményeit, amelyek sem a görög adóssággal, sem a menekültkérdéssel nem tudnak megbirkózni. Európa népeinek megkérdezését sürgette arról, hogy milyen jövőt szánnak a közösségnek. Azt hangoztatta: újra kell gondolni a struktúrát, még mielőtt Nagy-Britannia távozna.
DK: folytatni kell a tárgyalásokat
A görög válság megoldása csak kompromisszum útján lehetséges, a tárgyalásokat folytatni kell - reagált hétfőn közleményben a vasárnapi görögországi népszavazás kimenetelére a Demokratikus Koalíció. A párt alelnöke, és európai parlamenti képviselője, Niedermüller Péter tudatta: két dolgot kell elkerülni. Egyrészt azt, hogy a hitelezők és az eurócsoport tagjai a népszavazást a jövőbeni tárgyalások akadályának tekintsék, másrészt pedig azt, hogy Görögország azt hihesse, hogy bármilyen intézkedés nélkül kijuthat a válságból. "Európának és Görögországnak az az érdeke, hogy Görögország az Európai Unió és az euróövezet tagja maradjon" - jelentette ki Niedermüller Péter.
Fodor Gabriella jobbikozott
A "Magyar" Liberális Párt egyetlen tagja szerint a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről szóló görög népszavazás azt mutatja, hogy a felelőtlen, populista politika csődbe vezethet egy országot.
Fodor Gábor fontos tanulságnak nevezte, hogy az EU-ban nem lehetnek következmények nélküli szabályok, mindennek van határa, nem lehet a végsőkig hiteleket és haladékokat adni. A független parlamenti képviselő arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsága szerinte elfogadhatatlan módon jön majd létre, ugyanis az ellenzéki jelöltek közül a parlament gazdasági bizottsága csak a Jobbik által javasolt Nyikos Lászlót támogatta. Így nem lesz biztosítva az ellenzéki kontroll - értékelte.
(MTI nyomán)