Még dolgoznak a tűzoltók és a társhatóságok munkatársai a Kiskunsági Nemzeti Parkban péntek délután keletkezett tűz oltásán. A parázsló, és a szélben felgyulladó területek jelentik a legnagyobb gondot - közölte a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi szóvivő szombaton az MTI-vel.
Kovács Andrea telefonos nyilatkozatában elmondta: továbbra is a legmagasabb, ötös riasztási fokozat van érvényben, hatvan tűzoltó (hivatásos, önkormányzati és önkéntes) dolgozik jelenleg is, munkájukat segítik a nemzeti park munkatársai, civilek és három erőgép is.
Közölte: a hőség, a feltámadó szél és a terepviszonyok nehezítik az oltást. Pénteken körülhatárolták a tüzet, megakadályozták a továbbterjedését - mondta, hozzátéve: vannak izzó, parázsló területek, például a fatörzsek belsejében vagy az aljnövényzetben, amelyek a feltámadó szélben újra lángra kapnak. A tűzoltók jelenleg ezeknek az eloltásán dolgoznak. Kiemelte: a nehezen megközelíthető területeken nagy segítséget jelent a nemzeti park munkatársainak helyismerete.
Kovács Andrea hozzátette: péntek este és éjszaka helikopterrel is oltották a tüzet, és a légi járművet ismét be tudják vetni, ha szükség lenne rá.
Közölte: ötven hektárt érintett a tűz, ez túlnyomórészt borókás, de vannak fenyvesek, lombos erdők is.
(MTI)