Az Erste magyarországi csoportjánál az elszámolás újabb szakaszában több mint 160 000 levelet adnak postára, a CIB csoport elszámolással érintett társaságai pedig mintegy 109 000 forintalapú, vagy devizaalapúnak nem minősülő devizaszerződéssel kapcsolatosan számolnak el.
A bankoknak augusztus elsejével a forinthiteleseknek, és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőknek is meg kell kezdeniük az elszámolásokról szóló levelek kiküldését.
Az Erste Banknál a forintkölcsön-szerződéseknél és a ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződéseknél kevesebb az érintett ügyfél, mint a devizaalapú hitelek tavasszal lezajlott elszámolásakor, de a banki működés során ez az elszámolás is hasonló feladatot ró a pénzintézetre - jelezte az Erste az MTI kérdésére.
Hozzátették, hogy az elszámoló leveleket 2015 augusztus elseje és szeptember vége között postázzák. A zökkenőmentes folyamatszervezés érdekében augusztus elején megkezdik az első ügyfélcsoport elszámolását. Közölték: az Erste fiókhálózata is felkészülten várja az ügyfeleket, és a forintositas.hu oldalon létrehoztak egy, a kifejezetten forintos kölcsönszerződéssel rendelkezők számára szóló információs oldalt. Ezen kölcsönszerződések természetéből fakadóan a visszatérítésre jogosultak köre és a visszafizetés mértéke is kisebb lesz.
A CIB-csoport elszámolással érintett társaságai (vagyis a CIB Bank, a CIB Lízing, és a CIB Ingatlanlízing) mintegy 109 000 forintalapú vagy devizaalapúnak nem minősülő devizaszerződéssel kapcsolatosan számolnak el, mivel a magyar állam elleni perben a bíróság megállapította az egyoldalú kamat-, díj-, vagy költségemelést lehetővé tevő szerződéses kikötéseket a 2010. november 26. napja előtt létrejött szerződések vonatkozásában. Ezek közül mintegy 7000 a lízingtársaságoknál, 102 000 szerződés pedig a banknál van.
A tavaszi folyamathoz hasonlóan a CIB-nél ezúttal is kiemelt feladatként kezelik az elszámolást, amelynek hatékony teljesítése érdekében komoly erőforrásokat csoportosítottak át mind a személyi, tárgyi, mind az informatikai háttér biztosítása érdekében - olvasható a bank válaszában. Az érintett ügyfelek részéről eddig nem tapasztaltak jelentős érdeklődést.
Emlékeztetnek arra, hogy a vonatkozó törvények adta lehetőségével élve a Magyar Nemzeti Bank közérdekű keresetet nyújtott be egyes pénzügyi intézmények - köztük a CIB Bank és a CIB Lízing - ellen annak megállapítására, hogy a 2010. november 26. és 2014. július 26-a között létrejött forintalapú, illetve devizaalapúnak nem minősülő deviza fogyasztói kölcsönszerződéseknél alkalmazott kamatokat, díjakat és költségeket tisztességesen állapították-e meg, illetve a bank és a lízingtársaság végrehajtott-e egyoldalú kamat- vagy díjemelést.
Jelenleg még folyamatban vannak ezek a peres eljárások. Ha ezek a perek 2015. augusztus 1-jéig befejeződnek, és az eljárások során azt állapítják meg, hogy a 2010. november 26. és 2014. július 26. között létrejött forintalapú, illetve devizaalapúnak nem minősülő deviza fogyasztói kölcsönszerződések esetében is tisztességtelenül kötötték ki, illetve egyoldalúan emelték meg az alkalmazott kamatokat, díjakat, illetve a költségeket, akkor a CIB Bank és a CIB Lízing elszámol érintett ügyfeleivel. Ez azt jelenti, hogy a jogszabályban foglalt határidőre, azaz 2015. szeptember 30-ig ezeknek az ügyfeleknek is megküldi az elszámolásról szóló tájékoztatást - tájékoztatott a CIB Bank kommunikációs osztálya.
Ha az eljárásokat 2015. augusztus 1. után fejezik be, az elszámolás megküldésének végső határideje a polgári peres eljárás befejezésétől számított hatvanadik nap. A kedvezményes végtörlesztéssel érintett ügyfelekkel - korábban benyújtott kérelmük alapján - legkésőbb 2015. november 30-ig számolnak el a CIB-csoport elszámolással érintett társaságai, igazodva a jogszabályi előírásokhoz.
A CIB elszámolási folyamatát befolyásolhatja, hogy múlt pénteken július 30-ra halasztotta a határozathozatalt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kontra CIB Bank Zrt. közérdekű perben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla.
Az MNB 16 pénzügyi intézménnyel szemben indított közérdekű keresetet a forintalapú és ténylegesen devizában törlesztett hitel-, kölcsön-, és lízingszerződéseikkel kapcsolatos, tisztességtelennek minősített egyoldalú kamat-, díj- vagy költségemelések miatt.
(MTI)