Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben 14 felsőoktatási vezetőt keresett fel, s ezek során egyértelművé vált számára, hogy az ágazat alulfinanszírozott, rossz a forráselosztás és kiaknázatlan lehetőségek vannak.
Az ellenzéki politikus szerint minden intézmény megsínylette, hogy az elmúlt öt évben 50 milliárd forintot vontak ki a területről, a kormány pedig szerinte nem befektetésként, hanem végrehajtó szervként tekint rájuk. Dúró Dóra értékelése szerint a felsőoktatás nem hallgatóbarát, a döntéshozók nem veszik figyelembe a javaslatokat. Ennek tulajdonította a Jobbik népszerűségét a diákok körében. Úgy ítélte meg, hogy noha az intézmények fejlesztéseket valósítanak meg, a bérek kifizetése problémát okoz.
A jobbikos politikus feladatként jelölte meg az elvándorlás megakadályozását, amit azzal indokolt, hogy a minden eddiginél magasabb a középiskolások külföldi továbbtanulási szándéka. Kitért arra is, hogy a tehetséggondozásban kevés forrásból is előre lehetne lépni. Kijelentette: a Jobbik szellemi központként kíván tekinteni a felsőoktatási intézményekre.
(MTI)