Átadták Ózd új szennyvíztelepét. A létesítmény próbaüzeme tavasszal kezdődött el, és munkába állásával a régi telep megszűnik. A számítógép által vezérelt rendszer kevesebb terhelést ró a környezetre, és több hasznos végterméket is előállít. A másfél milliárd forintos beruházás az első része annak a projektnek, amelynek végén a város teljes egészében kiépül a csatornahálózat.
Zoom
Az új szennyvíztelepet járták körbe a szakemberek és a város polgármestere. A séta során minden újonnan épült létesítményt megnéztek. A régi telep helyett most már ez az új, korszerű és kevésbé szennyező rendszer működik, amelynek károsanyag-kibocsátása közelít a nullához.
A telep átadóünnepségén a fontosabb műszaki adatokat és a kivitelezés körülményeit is ismertették. Abban a helyiségben gyűltek össze az érintettek, amelyből számítógépek segítségével irányítják majd az egész rendszert. A szennyvíztelep üzemeltetője az ÉRV Zrt. lesz.
Zoom
„Olyan környezeti terhelést nem fog tenni a telep, mint az elődje tett. Teljes egészében a vonatkozó előírásoknak megfelelő tisztított szennyvizet fog engedni a Hangony patakba. Nem utolsósorban a kiszűrt, kitisztított iszapot egy másodlagos hasznosításba, komposztáláson keresztül mezőgazdasági hasznosításra, szintén egy rendeletmódosítás után erdőhasznosításba lehet majd kivinni" - mondta Molnár Attila, az ÉRV Zrt. műszaki igazgatója.
A beruházás kicsivel több mint másfél milliárd forintba került. Az új telep nemcsak modernebb, de kapacitása is nagyobb az előzőnél, ugyanis megfelel annak a későbbi fejlesztésnek is, amely a csatornázási projekt következő részében szerepel.
Zoom
„A második ütem a 47 km hosszú csatornahálózat megépítése - amit évek óta nagyon vár Ózd város lakossága - is folyamatban van, hiszen a tegnapi nap folyamán jártunk a konzorciumi partnerünknél Budapesten, éppen azért, mert jómagam is érdeklődni kívántam, hogy mikor kezdődik el az építés. Ott az irányító hatóság, a minisztérium részéről is jelen voltak a megfelelő személyek, és biztosítottak róla, hogy már viszonylag közel van az az időpont, amikor elkezdődhet az építkezés" - nyilatkozta Janiczak Dávid polgármester.
A most átadott szennyvíztelep a környezetvédelmi előírásoknak is eleget tesz, de működése közben is folyamatosan ellenőrzik majd a biztonságot és a szennyezési mértékeket.
(Ózd.hu)