Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke szerint távoznia kell a politikai közéletből Farkas Flórián Lungo Drom-elnöknek, miniszterelnöki biztosnak, mert ő az akadálya a "roma integrációs" folyamatnak.
Hegedüs István (Lungo Drom) ORÖ-elnök hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: ma az integráció egyetlen akadálya Farkas Flórián. Ha Farkas Flóriánnak fontosak a cigány emberek, akkor beadja lemondását - fűzte hozzá. Elmondta, hétfőn huszonkét önkormányzati képviselővel megbeszélést folytatott, és állást foglaltak abban, hogy "új irányra van szükség", ebben támogatják az ORÖ jelenlegi vezetését.
Zoom
Hegedüs István szerint ütött fajtársa órája
Közölte, nem értenek egyet Farkas Flórián azon törekvésével, hogy az ORÖ-t "be kell dönteni, meg kell szüntetni". Továbbá nem értenek egyet azzal sem, hogy az elmúlt héten az ellenzékkel közösen próbálta Farkas Flórián a Lungo Dromot megosztani - tette hozzá.
Hegedüs azt mondta, ha Farkas Flórián nem adja be a lemondását, akkor megkeresik Orbán Viktor miniszterelnököt, és kérik tőle, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztosi pozícióját azonnal szüntesse meg. Kitért arra is: birtokában van több olyan anyag, amelyekben "Farkas Flórián azt jelenti ki, hogy ő van olyan bizalmi viszonyban olyan magas rangú személyekkel, akik, ha kell, megszüntetik az Országos Roma Önkormányzatot".
Az ORÖ-elnök kijelentette: az integrációs folyamat azért állt meg, mert Farkas Flórián - korábbi ORÖ-elnök - megakadályozta, hogy a pályázatokat kiírják. Megakadályozta azt is, hogy az ORÖ ezekből a fejlesztési forrásokból a leginkább rászoruló településekre juttasson - tette hozzá. Kérdésre válaszolva elmondta, az ORÖ 47 tagú közgyűlésében többsége van. Megjegyezte, vele együtt 23 képviselő volt jelen a megbeszélésen az ORÖ-székházban hétfőn, de vannak képviselők, akik "bizonyos okok miatt" nem tudtak részt venni a tárgyaláson.
Hegedüs István hangsúlyozta: a kormány minden lehetőséget biztosított az ORÖ-nek. Soha azelőtt ekkora források és lehetőségek nem álltak rendelkezésre - jegyezte meg. Életveszélyes fenyegetésről is beszámolt hozzáfűzve: feljelentést még nem tett, de elképzelhető, hogy megteszi.
Szólt arról is, hogy a múlt csütörtökön 2011 és 2014 közötti megállapodásokat foglaltak le nyomozók az ORÖ-székházban. A jelen lévő ORÖ-képviselők tapssal fogadták a Hegedüs István által elmondottakat.
Az ORÖ múlt csütörtöki, Hegedüs István által összehívott rendkívüli közgyűlését nem tudták megtartani, mert a képviselők egy része kivonult az ülésről, és így nem tudták elfogadni a tárgyalni kívánt napirendi pontokat.
(MTI nyomán)
Frissítés: ORÖ: Farkas Flórián áruló, mennie kell!
Hegedüs István - állítása szerint - hangfelvételekkel tudja bizonyítani, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos képes lett volna magas rangú személyekkel összedolgozva az ORÖ-t megszüntetni, továbbá azt is, hogy társaival együtt "nem voltak jó gazdái" a fejlesztési forrásoknak. Az ORÖ elnöke bízik Farkas lemondásában, de ha ez nem történne meg, a miniszterelnökhöz fordulnak.
Kapcsolódó: