Nemrégiben napvilágra került tesztek szerint minden ötödik háztartási gép többet fogyaszt, mint amennyit a rajta látható felirat mutat. A szúrópróbaszerű vizsgálatok kimutatták, hogy sok gyártó vagy figyelmen kívül hagyja az energiafogyasztásra vonatkozó előírásokat, vagy tudatosan megkerüli azokat.
Mészáros Fanni, a CECED Magyarország (Háztartásigép-gyártó és -forgalmazó Érdekérvényesítő és –képviselő Egyesülés) igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorban elmondta: az Európai Unióban végzett felmérés során mindössze 26 típust vizsgáltak, nem átlátható, hogy mi alapján választották ki a tesztelt gépeket, ezért ezeket az eredményeket nem tudják hitelesnek elfogadni.
Mészáros Fanni ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy létezik olyan tesztelési projekt, amelyben az összes uniós tagállam fogyasztóvédelmi hatósága részt vett. Az elmúlt években a hűtőgépeket és a mosógépeket tesztelték, s az eredmények nyilvánosan elérhetők. A mosógépekre vonatkozóan például egyetlen esetben sem találtak eltérést az energiaosztály besorolás és a tényleges fogyasztás között.
Emellett a magyar fogyasztóvédelmi hatóság is rendszeresen, egy-két évente teszteli a készülékeket, 2014-ben 295 típust vizsgáltak.
Mészáros Fanni úgy véli, Magyarországon nagyon jók a megfelelések, a hazai vásárlók bízhatnak az energiacímkékben.
Vermes Bella, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője a műsorban hangsúlyozta: csak az előírásoknak megfelelő készülékek kerülhetnek forgalomba, és csupán minimális eltérés lehet a feltüntetett és a tényleges teljesítményfelvétel között. Laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrzik is, hogy az értékeket megfelelően tüntették-e fel a gyártók. A szabványok a termékre vonatkozó jellemzők tekintetében általában +/- tíz százalékos eltérést engednek meg.
A hatóság szóvivője beszélt arról is, hogy otthon nem igazán lehet megállapítani az egyes háztartási gépek pontos fogyasztását. Ha a fogyasztó úgy gondolja, hogy megtévesztették, bejelentést tehet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, amely piacfelügyeleti eljárás elindításával mintavételezi a kifogásolt terméket.
Évente 10-20 ezer forintot is spórolhatunk
Energiatakarékos háztartási gépekkel évente akár 10-20 ezer forintot is meg lehet takarítani az áramszámlán.
A CECED Magyarország igazgatója elmondta: hűtőgépből jelenleg az A+++ energiaosztályú a leghatékonyabb, a legkevésbé hatékony az A+, „A” osztályú hűtőgépet pedig már nem is lehet forgalomba hozni az unióban. Az osztályok között jelentős különbségek vannak, de az energiacímkéken feltüntetett fogyasztás természetesen kiegészül azzal, hogy a fogyasztó hogyan használja a készüléket. A használati útmutatókban nagyon sok tippet adnak a gyártók, hogy mi mindenre kell odafigyelni ahhoz, hogy a gépek kevesebbet fogyasszanak, és hosszú életűek legyenek. Mészáros Fanni a készülékek rendszeres karbantartására is felhívta a figyelmet.
Sokszor nem éri meg megjavíttatni az elromlott készüléket
A háztartásigép-szerelők tapasztalata szerint a készülékek minősége rosszabb lett az utóbbi években, az alkatrészek kevésbé tartós anyagból készülnek, a legtöbb gépet alig lehet szerelni, nem vagy csak nagyon nehezen lehet megbontani, csak komplett egységeket lehet javítani, ami természetesen nagyon megemeli a költségeket, ezért a vásárlók gyakran inkább úgy döntenek, hogy lecserélik készüléket.
(Kossuth Rádió)