Lassan itt nyári szünet, a diákok többsége már keresi, mit tud dolgozni az iskolamentes hónapokban. A legtöbben könnyű fizikai munkát végeznének.
Magyarországon nyaranta átlagosan 200 ezer diák dolgozik. A középiskolás diákok többsége már elkezdte keresni a munkalehetőségeket. A legtöbben könnyű fizikai munkát végeznének. Dakó Roland, a Meló Diák kirendeltségvezetője az M1-en elmondta: nagyon sok diáknak tudnak munkát adni a Balaton parton szállodákban, kempingekben, éttermekben, büfékben, és szállás is biztosítanak.
A szabályok szerint csak 16 éven felüli fiatal vállalhat munkát, nem dolgozhat éjszaka és napi 8 óránál többet. Szeptember 1-jétől minden 13, munkával töltött nap után a diákoknak is jár egy nap szabadság.
A Diákvállalkozások Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) alelnöke két másik változásra is felhívta a figyelmet. Egységnyi bevételből, vagyis 100 forintból 85-öt mindenképpen meg kell kapnia a diáknak, ha pedig az iskolaszövetkezeteknek nyeresége képződik, akkor annak 10 százalékát kötelesek egy kifejezetten oktatási célokat szolgáló közösségi alapba tenni.
(Híradó)