László Attila, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) országos vezetője írja:
Július 19-én, egy idős hölgy kétségbeesett telefonhívása után néhány nappal látogattunk el egy orosházi ingatlanhoz dr. Szabó Ervin és Lénárt Zoltán orosházi önkormányzati képviselővel (Jobbik), Vajda Norbert MÖM déli régiós vezetővel és Jámbor Sándorral (MÖM Végegyháza).
A Könd utca 34. szám alatt található házhoz érve (mivel csengőt nem találtunk) a nyitott, utcafront felőli ajtón léptünk be. A járdán befelé haladva első benyomásként meglepődve tapasztaltuk a rendezett udvart, szép virágoskertet. Persze a meglepett állapotunk nem tartott sokáig, mivel, ahogy haladtunk egyre beljebb, úgy vált nyilvánvalóvá számunkra, hogy a házban valójában nincs minden rendben. Az egész épületet és a hozzá tartozó nem túl nagy udvart egykoron egy fuvaros birtokolta, benne jelenleg tíz darab 30-35 négyzetméteres „lakás” van kialakítva. A lakások kisebb hányada egyébként magántulajdon és rendezett. A nagyobbik része viszont szociális bérlakás, amelyek viszont roppant módon elhanyagoltak és igénytelenek.
Zoom
Első utunk az egyik ott élő panaszoshoz vezetett, majd utána indultunk terepszemlére az ingatlanterület nagyobbik hányadát jelentő lepusztult részre.
A látottak igen megdöbbentőek voltak, még a sokat tapasztalt csapatunk tagjainak is próbára tették az érzékelő szerveit. A putrijellegű építmények mellet elhaladva, erős szag terjengett, aminek az okát sajnálatos módon hamarosan felfedeztük. Majd néhány fénykép elkattintása és némi hányinger közepette indultunk visszafelé, ekkorra már kiszédelgett az udvarra egy 25 év körüli cigány egyén, aki jól sejtette látogatásunk okát.
Zoom
Zoom
Hamarosan megtudhattuk tőle, hogy ő az egyik elem, aki "hadban áll" az idős lakástulajdonosokkal, mivel azok folyamatosan hangot adnak nemtetszéseiknek, miközben ők (mármint a cigányok) csak a megszokott életüket élik. Természetesen a sztoriját "lefinomítva" adta elő, és nem dicsekedett a trágár és gyakran életveszélyes fenyegetéseket tartalmazó kirohanásairól.
Elmondta, hogy az odújukban négyen laknak, két felnőtt és két gyerek egy kis szobakonyhás épületben WC és fürdőszoba hiányában.
Egyébként az ingatlanterület putrisabb részén minden „lakás”, ilyen módon van felszerelve, valamint még egy vízcsap áll rendelkezésre. Van lakás, amelyikben négy gyermek is lakik. Amúgy öt volt, csak az egyik kisgyermek meghalt egy kigyulladt hősugárzó okozta tűzeset következményeként.
Zoom
Zoom
A megeredt nyelvű cigány kérdésünkre elmondta, hogy azért piszkolnak bent a házban, mivel a gyermekét nem hajlandó kivinni az udvaron található „budiba” a higiéniai körülmények miatt. Ami ugyan érthető is, viszont az már kevésbé, hogy gyerek időnként a szomszéd elé a folyosóra piszkít, vagy hogy a „húgyos vedret” az udvarra öntik ki.
Amúgy szeretne elköltözni onnan, de azt ne képzelje senki, hogy esetleg albérletre fog költeni. Neki az 1500 Ft bérleti díj, amit az önkormányzatnak fizet, az a kiindulási alap.
Ami az újabb orosházi gettósztoriban a legmegdöbbentőbb, hogy a város vezetésének a tudtával, sőt a hathatós közreműködésével élnek felnőttek, gyermekek egyaránt embertelen és - finoman szólva is - higiéniailag erősen kifogásolható körülmények között.
Arról nem beszélve, hogy az emberi igénytelenség posványában fetrengő, lármás egyéneket szabadítják rá azokra az orosházi lakosokra, akiknek a tisztességben és munkában leélt aktív koruk után nem a mindennapi "háborúkra", hanem az őket megillető nyugalomra lenne szükségük.
Egyébként mielőtt leültem a számítógép elé, felhívtam az egyik panaszos hölgyet, aki kérdésemre elmondta, hogy a látogatásunk óta változott a helyzet, és a lármás fenyegetőzések megszűntek. Az acsarkodó lények most már csak az orruk alá morogva szórják az átkaikat és a héten már a rendőrség is tartott egy szemlét az ingatlan területén.
A sor most a városvezetésén van. Nekik kellene felszámolniuk azt az áldatlan állapotot, amit valójában ők idéztek elő.
Várjuk a mielőbbi, mindenki számára megnyugtató intézkedéseiket. De nem túl sokáig!
Kapcsolódó: