Egy új intézkedési csomagról tárgyalnak Berlinben. Würzburg, München és Ansbach után szigorítanák a törvényeket Németországban, hogy könnyebben kiszűrjék és elfogják a terroristákat.
Georg Spöttle szerint az intézkedéscsomag ugyan jól hangzik, de nem lesz belőle semmi. A biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel adásában elmondta, hogy az intézkedési csomag még csupán egy tervezet, sokat fog még változni, mire elfogadásra kerül. A tegnapi felszólalások eredményeképpen például a burka viselet tiltásáról szóló rész már ki is került a tervezetből.
Megjegyezte, hogy a keményebb fellépésre már vannak törekvések a németeknél, amerikai mintára a kisebb településen is speciális alakulatokat hoznának létre, akik azonnal tudnak reagálni egy esetleges terrortámadásra.
Ugyanakkor hozzátette, Németországban legalább 3000 rendőrrel van kevesebb a szükségesnél. Elmondta, a hiányt nem lehet gyorsan pótolni, mivel minimum három év felkészítési időre van szükség ahhoz, hogy a rendőrök kikerülhessenek és védhetik a társadalmat.
Georg Spöttle kiemelte, hogy a kemény fellépéshez tartozik az is, hogy – szintén amerikai vagy francia mintára – meg lehet vonni a bűnözővé vált külföldiektől az állampolgárságot.
A biztonságpolitikai szakértő szerint kötelezni kell a letelepedni kívánó külföldieket a nyelvtanulásra, integrációs kurzusokon való részvételre. Ez egy több évtizedes probléma, de Németország nem jutott el még addig, hogy foganatosítsa. Ki kell utasítani azokat, akik három év után sem tanultak meg alapszinten németül. (Egyszerűbb és olcsóbb lenne be sem engedni őket - a szerk.)
Amilyen jó a csomag, annyira nagy az ellenállás – mondta. Hozzáfűzte a pártok már az őszi tartományi és a 2017-es választásokra készülnek, arra használják a biztonsági csomagot, hogy választókat szerezzenek.
Georg Spöttle a műsorban – többek között a FAZ csütörtökön megjelent cikkére reagálva – arról beszélt, miként manipulálja a média a bevándorlókról megjelent híradásokat. Németországban a migránsválságról megjelent cikkek túlnyomó többsége, több mint 80 százaléka pozitív hír volt.
Meg nem erősített információk szerint Berlinben éjjelent 14-15 repülőgép száll le, migránsokkal a fedélzeten (a Kopp Online értesülését  először portálunk közölte olvasóival, bővebben lásd a kapcsolódó anyagok között - a szerk.). A biztonságpolitikai szakértő megjegyezte, hallott ezekről az információkról, sőt már fotót is kapott ennek kapcsán. Olyan hírek terjednek, hogy Törökországból hozzák a már kiszelektált migránsokat Németországba.
Megjegyezte, reméli, téves információkról van csupán szó, amelyek, ha mégis beigazolódnának, és a német közvélemény tudomást szerezne róla, az amúgy is megrogyott bizalom még inkább összeomlana.
(Híradó)
Kapcsolódó: