Szeptember 30-án lezárult A nemzet könyve első fordulója, és ezzel együtt október 6-án kezdetét vette a második forduló. A Jobbik Ifjúsági Tagozat olvasást és a nemzeti kultúrát népszerűsítő programjának első körében volt lehetőség a kedvenc magyar könyvek benevezésére, amely során több száz könyvajánlat érkezett. Ezek közül került ki a Top 50, vagyis az ötven legtöbb ajánlatot kapott könyv, amelyek így bejutottak a program második fordulójába. A nevezők közül szerencsésen kisorsolt személyek könyvutalvány formájában értékes nyereménnyel is gazdagodtak.
A nemzet könyve kezdeményezés iránt tanúsított nagy érdeklődéshez és eddigi jól látható sikeréhez hozzájárult több értelmiségi közszereplő videóüzenete is, amelyben Vona Gábor és Dúró Dóra politikusok mellett Gregor Bernadett, Raffay Ernő, Fonyódi Tibor, Steinmetz Ádám és Dózsa László is elmondta gondolatait az olvasás fontosságáról és kedvenc magyar könyvükről.
Míg az első fordulóban az ajánlás, a második körben a szavazás játssza a főszerepet. A Top 50 könyv közül november végéig van lehetőség a legkedveltebb könyvre leadni a szavazatot ezen az oldalon, amely a program hivatalos szavazási felülete. A tíz legtöbb szavazatot kapott könyv bekerül a döntő fordulóba, ahol ugyanúgy szavazás alapján derül majd ki, hogy mi a „nemzet könyve”.
Bátorítunk mindenkit, hogy vegyen részt a játékban! Egy kattintással bárki hozzájárulhat, hogy együtt találjuk meg a nemzet könyvét! - írja közleményében Farkas Gergely országgyűlési képviselő, Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke.