Az NVB nagy többséggel döntött úgy, hogy tekintélyes bírságot szab ki a Kétfarkú Kutya Pártra a kvótanépszavazás napján is használt mobilapplikáció miatt.
Pénteki ülésén tárgyalta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a "Magyar" Kéfarkú Kutya Párt ellen érkezett bejelentést, amely a párt Szavazz Érvénytelenül nevű mobilappjáról szólt. A panaszos arra hívta fel a figyelmet, hogy az applikációt a népszavazás napján is használták.
Az NVB 8:1 arányban, tehát nagy többséggel úgy döntött, hogy a mobilalkalmazás miatt 832 ezer forintra bünteti a viccpártot. Álláspontjuk szerint az alkalmazás kampányeszköznek minősül, és alkalmas a választók befolyásolására. Már korábban is figyelmeztették a szélliberális alakulatot, hogy az appok alkalmazása szabálytalan, mert sérti a szavazás titkosságát. A Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóságnak is jelentették az alkalmazást.
A bírság összege közepesnek tekinthető, mert a minimális összeg a minimálbér ötszöröse, a maximum pedig a tízszerese szokott lenni. Az NVB-döntés ellen a Kúrián lehet fellebbezni.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: