Első fokon tárgyaltatná újra a moszkvai kereskedelmi kirendeltség épületének eladási ügyét a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség; a vádhatóság szerint a Budapest Környéki Törvényszék tavaly rosszul értékelte a bizonyítékokat, és nem is tárta fel teljesen az adásvétel körülményeit, amikor felmentette a hűtlen kezeléssel vádolt Székely Árpád nagykövetet és bűnpártolással vádolt társait - írja szerdai számában a Magyar idők.
A lap információja szerint hatályon kívül helyezésre és új elsőfokú bírósági eljárás lefolytatásának elrendelésére tett indítványt a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a moszkvai magyar Kereskedelmi Képviselet (Kerki) ügyében, mivel álláspontjuk szerint az államnak több milliárd forint kára keletkezett az épület eladásával kapcsolatban, amit a Gyurcsány-kormány idején Székely Árpád akkori nagykövet intézett, és ezzel hűtlen kezelést követett el.
Mint írják, Horváthné Fekszi Mártát, a Külügyminisztérium akkori államtitkárát ugyanakkor hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, a társaság egykori értékesítési igazgatóját, továbbá két volt vezető munkatársát és egy beosztottjukat pedig – szintén az eredeti vádnak megfelelően – bűnpártolás és magánokirat-hamisítás miatt számoltatnák el.
A lap úgy tudja, a Fővárosi Ítélőtábla nyilvános ülésen foglalkozhat a kérdéssel, amit legkorábban 2017 januárjában tarthatnak meg, az azonban néhány hét csúszást okozhat, ha az ügy Budapest helyett Szegedre vagy Debrecenbe kerül.
(MTI)