Lendvai Ildikó bízik abban, hogy lesz összefogás a baloldalon, de jóval tágabb körben képzeli azt el, mint ahogy az jelenleg körvonalazódik. A szocialista politikus szerint a pártokon túl szakszervezeteknek, civil közösségeknek is helye lenne a tárgyalóasztalnál, és egy ilyen széles összefogás miniszterelnök-jöltje lehetne Botka László.
Az MSZP programtanácsának elnöke az M1 Ma reggel című műsorában beszélt arról is, hogy a Jobbik és a baloldal tűz és víz, nincs közük egymáshoz. „Ha találkoznak, a tűz kialszik és a víz elpárolog, ami senkinek sem jó. (…) Ennek nem volna értelme, és hosszú távon a baloldal halálát jelentené” – fogalmazott.
Lendvai Ildikó a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorában arról is beszélt, hogy szerinte Botka László nem csak lehetséges, de az eddigi legalkalmasabb miniszterelnök jelölt az MSZP-ben.
„Egy alkalmas vezető személy megtalálása, az identitás és egy karakter felmutatása párhuzamosan folyik a baloldalon. Manapság vezérigény van az egész világban. Az identitás és a karakter demonstrálására is embert kell találni” – vélekedett a szerinte ideális jelöltről.
A választási határidőket illetően Lendvai Ildikó azt mondta: lehet, hogy a január végi tervezett határidőből már kicsúsznak, de ez a csúszás azzal indokolható, hogy sok pártban a megnevezett politikus nem merte vállalni a miniszterelnöki jelölést.
Az MSZP identitása kapcsán azt mondta, hogy az MSZP nem csak egy baloldali párt, de tisztában van azzal, hogy mik a hibái, milyen dolgot szúrt el, és hogy milyen adósságai vannak, de azzal is tisztában, hogy mit csinált jól.
(Kossuth Rádió)