A német közszolgálati csatorna is bekapcsolódott a közép-európai fuvarozók elleni hadjáratba.
Nagyon éles a helyzet, így nem elképzelhetetlen, hogy vannak szereplők, akik áthágják a szabályokat – mondta Somogyi Gábor, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) főtitkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Ezért is üdvözölték a közúti ellenőrzési munkacsoport életre hívását a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban.
Elhangzott, hogy a német közszolgálati ZDF a közelmúltban közölt egy olyan műsort a közép-európai kamionosokról, mely szerint egy, a dízelbotrányhoz hasonló csalást követnek el. Eszerint a fuvarozók 20 százaléka egy olyan műszert használ, ami meghamisítja a károsanyag-kibocsátási adatokat, így hatalmas szennyezést okoznak.
Somogyi Gábor szerint ez annak a lejárató propagandának a része, amit a hazai, illetve a V4-es fuvarozók ellen folytatnak Nyugaton. Hozzátette, hogy a jogszabályok is gyakorlatilag ellehetetlenítik a külföldi fuvarozók helyzetét. Ezenfelül kiemelte a Brüsszelben zajló harcát a fuvarozóknak, mivel több uniós országban azt akarják elérni, hogy a helyi minimálbért kelljen fizetniük az oda érkező fuvarozóknak dolgozóik számára.
(Kossuth Rádió)