A Terrorelhárítási Központ folyamatosan elemzi a beérkező információkat, de Magyarországot közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére utaló információ nem került a birtokába. A szervezet nem látja indokát a terrorfenyegetettségi fokozat emelésének.
Magyarországon továbbra is a 3-as, vagyis közepes terrorfokozat van érvényben, és továbbra sem állnak rendelkezésre olyan információk, melyek a fokozat módosítására adnának okot – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK) a hirado.hu-val kedd délután.
A hétfői manchesteri merénylet kapcsán megkeresett szervezet hozzátette, a magyar lakosságot és az országot közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére utaló információ nincs a hatóságok birtokában.
Mint írták, a hivatalos forrásokon keresztül érkező adatokat folyamatosan ellenőrzik, összegzik, elemzik és értékelik, különös figyelemmel azok esetleges magyarországi vonatkozásaira.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése után azt nyilatkozta, a kormány szerdán értékeli a manchesteri robbantás után kialakult helyzetet. A tárcavezető hozzátette, a bizottsági ülés előtt egyeztettek a magyar titkosszolgálat munkatársai brit kollégáikkal.
Az angliai városban május 22-én éjjel követte el a támadást egy öngyilkos merénylő, aki egy teltházas popkoncerten robbantott. A merényletben huszonkét ember – köztük több gyermek – meghalt, és ötvenkilencen megsebesültek. A terrorcselekményt az Iszlám állam vállalta magára.
(Híradó)