Az Iszlám Állam elveszítette iraki központját, Moszult, és a hírek szerint a terrorszervezet vezetője is meghalt. Szakértők szerint ez azonban korántsem jelenti azt, hogy eljön a béke, vagy éppen ne lenne aktív a csoport.
Gyarmati István biztosságpolitikai szakértő szerint az, hogy a kalifa, vagyis a terrorszervezet vezetője meghalt, jelentős esemény a szervezettség szempontjából, mivel a hűségesküt az ő személyére teszik le, és halálával elméletileg újat kell választani.
A szervezettség most tehát biztosan csökken, de ez nem jelenti azt, hogy a merényletek is ritkulnak – fűzte hozzá a szakértő.
Mint mondta, ugyanakkor jelenleg visszaszorulnak az adott területeken, és egyre többen áramlanak ki a biztonságos területekről, az állampolgárok pedig visszatérnek Európába, vagy Oroszországba.
Gyarmati István úgy vélte, viszonylag rövid időn belül elveszítik a szíriai Rakkát is, melyet hamarosan elfoglalhatnak a kurd erők és az őket támogató amerikai koalíció. Most van remény arra is, hogy ebben valamilyen amerikai-orosz együttműködés is kialakul – fogalmazott a szakértő.
Hozzátette, ebben az esetben megszűnik az egyetlen közös ellenség, és így majd egymás ellen háborúzhatnak azok, akik eddig közösen harcoltak az Iszlám Állam ellen.
Az Iszlám Állam, még ha összeomlik is, maga a szervezet nem szűnik meg – húzta alá ismételten Gyarmati István, kiemelve, hogy az al-Kaida sem omlott össze attól, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet kivált belőle.
Az IÁ rátelepszik a terrorszervezetekre, de ha megszűnik az erős központi szerep, akkor akár az al-Kaida is visszajöhet – fogalmazott Gyarmati István.
Az Iszlám Államnak volt egy mítosza, mely szerint ez volt az első kalifátus, de látható, hogy az al-Kaida mítosza is megszűnt, jelentősége és vezető szerepe csökkent. Ez fog történni az Iszlám Állammal is, de elképzelhető, újabb terrorszervezet alakul meg – húzta alá a szakember.
(Híradó)