Harmincnyolc fok is volt a napokban, pörögnek a különböző berendezések, így a légkondicionálók, a ventilátorok a kánikulában. Gyakran dől meg az áramfogyasztás rekordja ilyenkor, de idén eddig erre nem volt példa.
Mivel nincsen összefüggő kánikula, ezért az áramfogyasztási rekord nem dőlt meg. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavír) a nagyfeszültségű villamosenergia-hálózatot üzemelteti, és azt tapasztalják, hogy júniustól július közepéig mérik a legmagasabb fogyasztási adatokat, ekkor az emberek elmennek szabadságra, bizonyos üzemek pedig nyári szünetet tartanak – mondta el Berczelly Réka, a Mavír szóvivője az M1 Ma Reggel című műsorában.
Mint mondta, augusztusban szokott a legmelegebb lenni, akkor azonban kiemelkedően alacsony értékeket szoktak mérni a szabadságolások miatt.
Idén június 2-án mérték a csúcsot, ekkor 6300 megawatt körüli értéket mértek – ez a harmadik legmagasabb érték az éveket összehasonlítva, hiszen két évvel ezelőtt volt a csúcs, amikor 6450 megawatt volt a legmagasabb fogyasztás, és ez volt az első év, mikor a nyári áramfogyasztás magasabb volt, mint a téli – fűzte hozzá.
Berczelly Réka kiemelte: a Mavír már tavasszal felkészült a hőségre, hiszen nyáron az erőműveknek és a hálózatoknak maximális kapacitással kell rendelkezésre állni.
Nyáron a vezetékek a hőség miatt enyhén megnyúlnak, ilyenkor egy kisebb feszültség is nagyobb megterhelést jelenthet a rendszernek – fűzte hozzá, kiemelve, hogy amióta egyre melegebbek a nyarak, mindenki használ klímaberendezéseket.
(Híradó javítva)