A Jobbik a magyar emberek életesélyeinek felzárkóztatását tartja az egyik legfontosabb feladatnak az egészségügyben - közölte Lukács László György frakcióvezető-helyettes keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki politikus kifejtette, hogy egy egészségügyi minimumot dolgoztak ki pártok és szakértők, az alapelveket és célokat megfogalmazó hétoldalas dokumentumot a Jobbik a saját vállalásai közé emeli.
A legfontosabb tennivalónak nevezte, hogy a lakosság egészségügyi állapota felzárkózzon az uniós szintre. Hozzátette: jelenleg a rákos megbetegedések aránya Magyarországon az egyik legrosszabb, ezért javítani kell az életesélyeket.
Lukács László György az állami társadalombiztosítás megőrzését és megerősítését is szükségesnek tartja, önálló egészségügyi minisztérium mellett foglalt állást és a GDP-arányos költés EU-s átlagra emelését sürgette. Szólt arról is, hogy feltétlenül támogatják az ágazati életpályamodellt és tiltanák a hálapénzt.
A jobbikos politikus egyúttal minőségirányítási rendszer szükségességét is megfogalmazta, amit azzal indokolt, hogy megismerhetővé kell tenni a kórházak, rendelők, orvosok teljesítményét és a betegek elvárásait.
(MTI)