A Jobbik hatékonyabb módszertant tart szükségesnek a hazai nyelvoktatásban annak érdekében, hogy a diákok ugyanannyi idő alatt jobb nyelvtudást kapjanak az iskolákban. Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: jelen pillanatban a közoktatásban tanulók döntő része nem jut hozzá használható nyelvi kompetenciához, a nyelvtudás megszerzése sokkal inkább pénzkérdés.
Elhibázottnak nevezte azt a kormányzati törekvést, hogy 2020-tól csak B2-es szintű nyelvvizsgával lehessen bejutni a felsőoktatásba. Mint mondta, ezt a Jobbik megszüntetné, mert már most látszik, hogy nem lesz mindenki számára elérhető és tovább növeli a különbségeket. A jobbikos politikus megkérdőjelezhetetlennek nevezte az angol nyelv dominanciáját, de más európai nyelvek ismeretét is fontosnak ítélte.
Dúró Dóra, az Országgyűlés oktatásért is felelős Kulturális Bizottságának elnöke szóvá tette, hogy Magyarország az utolsó helyen áll a 25 és 64 év közöttiek nyelvtudását illetően az uniós rangsorban.
Közölte, hogy nem feltétlenül az óraszám emelésében látják a megoldást, hanem a hatékonyabb módszertanban, például a kiscsoportos oktatás elősegítésében, a pedagógusképzés megújításában, illetve a magyar sajátosságokat figyelembe vevő taneszközökben.
Brenner Koloman, a párt országgyűlési képviselőjelöltje azt emelte ki: meg kell újítani a leendő tanárok képzését és jobban kell hasznosítani a digitalizációt. Megjegyezte azt is, hogy noha a 2009 óta a tanárképzésben végbement változások eredményeiről még nincsenek pontos adatok, az egyetemek visszajelzései szerint a hallgatók alacsonyabb nyelvi kompetenciával rendelkeznek.
(Híradó nyomán)