2018. november 14., szerda, Aliz napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:37 Putyin és Abe Sindzó minél hamarabb akarja a békeszerződést17:52 Milliárdokat költenek a muszlim megszállók kényelmére az európai adófizetők pénzéből17:18 "Macedónia azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és ne védjen bűnözőt"16:45 Salvini talált 51 "valódi menekültet" - repülővel érkeznek a négerek Olaszországba16:22 Genderista nyomorultak "sztrájkoltak" az ELTE-n - javasoljuk nekik Tel-Avivot a kedvenc tantárgyuk folytatásához16:04 Barikádépítéssel akarja bebizonyítani egy hajónyi betolakodó, hogy ők valójában menekültek15:52 Kamerák kerülnek a Szentendrei és a Váci útra15:28 Mi más centenáriumot ünneplünk: száz éve alapították a Székely Nemzeti Tanácsot 14:46 Gazprom-vezető: az amerikai fenyegetőzés ellenére megvalósul az Északi Áramlat 214:05 Duatlon az eltérő kultúrában: elindulnak a rokonokhoz gyalog, autóval folytatják13:40 Mágnesként vonzotta a közpénzt Kilián Alexandra a Jobbiknál13:27 Nem jött össze az újabb gázai vérfürdő Liebermannak, ezért inkább lemondott13:00 Gyorsbüfé előtt önkielégített a cigány - de legalább addig is nem a bűnözők és ingyenélők számát szaporította12:48 Egészen egy nagykörúti luxusszállóig "menekült" Orbán macedón cimborája12:28 Dizájnerdrog: bővült a tiltott szerek listája, kár, hogy naponta jelenik meg valami új méreg
24 óra legolvasottabbjai

Friss hírek, Lapszemle ::

Nem megy a gőzös - lapszemle

Reklám

A Die Presse részletesen foglalkozik a magyarországi vasútbezárásokkal. Az osztrák lap szerint elenyészõ az a megtakarítás, amelyet a kormány a szárnyvonalak bezárásától remél. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében a Rohonc múltja körüli sötét foltokat kapargatja.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Peter Bognar Magyar vasutak: a mellékvágányokat leállítják címmel ismerteti a budapesti kormány közlekedéspolitikai koncepcióját. A hatalmas magyarországi költségvetési hiány miatt Magyarországon 2006 óta minden területen takarékoskodni kell. Most Gyurcsány Ferenc kormánya eljutott a MÁV-hoz is. Ezért a GKM 38 vasútvonalat összesen 2065 kilométer hosszúságban kíván kivonni a forgalomból. A kormány a lépéstõl összességében 4-6 milliárd forint megtakarítását (maximum 24 millió eurót) vár.

Tekintettel az éves, mintegy 100 milliárd forintos MÁV-veszteségre, a mellékvágányok ebben alig játszanak szerepet. Ezentúl a fenti szakaszokon a közlekedés leállítása rendkívül vitatott intézkedés. A múlt héten szerveztek a mozdonyvezetõk kétórás figyelmeztetõ sztrájkot, november elején pedig jön a többi sztrájk. A szakszervezetek attól tartanak, hogy több ezren, akik ezen a szakaszon dolgoznak, elveszíthetik munkahelyüket.

A kormány egy kiskaput nyitva hagyott, a helyi érdekû vasutakat üzemeltethetik az önkormányzatok vagy a magánbefektetetõk. Az idõkorlát azonban rendkívül rövid: ezeket a kérelmeket november 7-ig kell benyújtani. Amennyiben ez nem történik meg, a vasútszakaszokat decemberben bezárják. Szakértõk szerint aligha kell ilyen kérvénnyel számolni, hiszen a legtöbb kérdéses vasútvonal elmaradott régióban fekszik, ahol az önkormányzatok súlyos pénzhiánnyal küzdenek.

A megmentõ a Népszava szerint külföldrõl jöhet, a Rail World vezérigazgatója érdeklõdést mutat az említett szakaszok iránt. A cég tagja a Cargo Central Europe (CCE) konzorciumnak, mely az ÖBB leányvállalatával, a Rail Cargo Austriával közösen a privatizáció elõtt álló MÁV Cargo iránt érdeklõdik.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Sandra Kegel Az öreg hölgy faluja címû cikkében ismertet egy Rohoncon állítólag elkövetett háborús mészárlást. A mai magyar határtól pár kilométerre fekvõ Rohoncon 1945 márciusának végén, nem sokkal a háború befejezése elõtt állítólag megöltek 180 zsidó kényszermunkást. Máig hiába keresik azonban a meggyilkoltak tömegsírját. Az izraelita közösség szeretné hite szerint eltemetni a holtakat. Azok a jegyzõkönyvek azonban, melyeket a tömegsírról az oroszok 1945 végén készítettek, elégtelenek annak megtalálásához.

(MNO)

 Érdekes cikk, megosztom Facebookon!  Érdekes cikk, elküldöm e-mailben! Nyomtatóbarát változat
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Ajánló
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Humoros kép 
Dossziék
Ajánlott videó 

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2018 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready