A Die Presse részletesen foglalkozik a magyarországi vasútbezárásokkal. Az osztrák lap szerint elenyésző az a megtakarítás, amelyet a kormány a szárnyvonalak bezárásától remél. A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében a Rohonc múltja körüli sötét foltokat kapargatja.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív osztrák napilapban Peter Bognar Magyar vasutak: a mellékvágányokat leállítják címmel ismerteti a budapesti kormány közlekedéspolitikai koncepcióját. A hatalmas magyarországi költségvetési hiány miatt Magyarországon 2006 óta minden területen takarékoskodni kell. Most Gyurcsány Ferenc kormánya eljutott a MÁV-hoz is. Ezért a GKM 38 vasútvonalat összesen 2065 kilométer hosszúságban kíván kivonni a forgalomból. A kormány a lépéstől összességében 4-6 milliárd forint megtakarítását (maximum 24 millió eurót) vár.

Tekintettel az éves, mintegy 100 milliárd forintos MÁV-veszteségre, a mellékvágányok ebben alig játszanak szerepet. Ezentúl a fenti szakaszokon a közlekedés leállítása rendkívül vitatott intézkedés. A múlt héten szerveztek a mozdonyvezetők kétórás figyelmeztető sztrájkot, november elején pedig jön a többi sztrájk. A szakszervezetek attól tartanak, hogy több ezren, akik ezen a szakaszon dolgoznak, elveszíthetik munkahelyüket.

A kormány egy kiskaput nyitva hagyott, a helyi érdekû vasutakat üzemeltethetik az önkormányzatok vagy a magánbefektetetők. Az időkorlát azonban rendkívül rövid: ezeket a kérelmeket november 7-ig kell benyújtani. Amennyiben ez nem történik meg, a vasútszakaszokat decemberben bezárják. Szakértők szerint aligha kell ilyen kérvénnyel számolni, hiszen a legtöbb kérdéses vasútvonal elmaradott régióban fekszik, ahol az önkormányzatok súlyos pénzhiánnyal küzdenek.

A megmentő a Népszava szerint külföldről jöhet, a Rail World vezérigazgatója érdeklődést mutat az említett szakaszok iránt. A cég tagja a Cargo Central Europe (CCE) konzorciumnak, mely az ÖBB leányvállalatával, a Rail Cargo Austriával közösen a privatizáció előtt álló MÁV Cargo iránt érdeklődik.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Sandra Kegel Az öreg hölgy faluja címû cikkében ismertet egy Rohoncon állítólag elkövetett háborús mészárlást. A mai magyar határtól pár kilométerre fekvő Rohoncon 1945 márciusának végén, nem sokkal a háború befejezése előtt állítólag megöltek 180 zsidó kényszermunkást. Máig hiába keresik azonban a meggyilkoltak tömegsírját. Az izraelita közösség szeretné hite szerint eltemetni a holtakat. Azok a jegyzőkönyvek azonban, melyeket a tömegsírról az oroszok 1945 végén készítettek, elégtelenek annak megtalálásához.

(MNO)