Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított román csarnoka, amelyet március 15-től húsvétig ingyen tekinthet meg a közönség – jelentette be a csarnok hétfői sajtóbejárásán az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: a román csarnok felújításával a magyar kultúrpolitika egyik súlyos adósságát sikerült törleszteni. A Szépművészeti Múzeum egyik legszebb termét még a második világháború idején zárták le, és a kijavítatlan háborús sérülések miatt mostanáig nem is nyitották meg.
A Liget Budapest projektben felújították és korszerűsítették a múzeum épületét is; az intézmény történetében ez volt az eddigi legjelentősebb rekonstrukció – jegyezte meg a miniszter. Balog Zoltán elmondása szerint a múzeum átfogó rekonstrukciójára és a több ezer műtárgy költöztetésére 15 milliárd forintot adott a kormányzat, ebből 8,3 milliárdot tett ki a román csarnok helyreállítása. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, egy középkori bazilika belső terét megidéző terem falfestményeinek megújításán egy éven át 70 restaurátor dolgozott, 2500 négyzetméternyi falfelületet varázsolva újjá. A munkálatok során 1500 liter konzerválóanyagot, csaknem 100 kilogramm különböző színű pigmentet, valamint 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. A múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott. A múzeum átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érint, ami az épület alapterületének negyven százaléka – közölte Balog Zoltán.
Baán László, a Szépművészeti főigazgatója hozzátette: a beruházásnak köszönhetően a román csarnokkal együtt csaknem 2000 négyzetméterrel nagyobb lett a kiállítótér, és a műtárgyraktáraknak is félezer négyzetméterrel több hely jut majd. Mint elmondta, a következő hónapokban visszaköltöznek a Szépművészeti Múzeum XIX. század előtti gyűjteményei, majd az épület október 25-én nyílik meg a látogatók előtt egy Leonardo-kiállítással, amelynek a szintén most helyreállított, eddig nem látogatható Michelangelo-terem ad otthont.
Kiállítótér lesz az eddig irodaként működő, mostanra rekonstruált Schickedanz-terem is, míg a román csarnok melletti, frissen felújított tér a múzeumpedagógiát szolgálja majd – emelte ki Baán László.
(MTI)