Holtan találtak 2018. február 22-én két férfit rákóczifalvai otthonaikban – tudatta szűkszavú közleményben rendőrség.
Mint hozzátették, a hatóság egyik esetben sem zárta ki egyértelműen az idegenkezűséget, és vizsgálják a halálesetek körülményeit, illetve lehetséges összefüggéseit is. A megfogalmazás alapján a két férfi más és más házban halt meg.
Frissítés: Szomszédok voltak
A rendőrség a Rákóczifalván történt halálesetek pontos körülményeinek tisztázása érdekében szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.
A rendőrség az egymás szomszédságában történt halálesetek egyikében sem zárta ki egyértelműen az idegenkezűséget.
A jelenlegi információk alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés miatt indított eljárásban, szakértők bevonásával vizsgálja a halálesetek pontos körülményeit, illetve lehetséges összefüggéseit - olvasható a szintén szűkszavú rendőrségi közleményben.
2. frissítés: Már legalább négy napja halott lehetett a két rokkantnyugdíjas
Már legalább négy napja halott lehetett az a két rokkantnyugdíjas férfi, akiknek holttestét csütörtökön találták meg a rendőrök egymás mellett lévő házaikban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván - írja az MNO.
Zoom
Helyszínelő a gyilkosság lezárt helyszínén (Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet)
A rendőrség csütörtökön még csak annyit közölt, hogy a két holttestet külön-külön találták meg a szomszédos házakban, és egyik esetben sem zárták ki az idegenkezűség lehetőségét. Az eset helyszínén, a szomszédok és az utcában lakók kikérdezése után annyit sikerült a lapnak megtudnia, hogy a két halálesetből az egyik biztosan gyilkosság lehetett. R. Ferenc vérbe fagyott holttestére ugyanis csütörtökön a gázóra-leolvasó talált rá, amikor bement a romos, elhanyagolt ház nyitott kapuján.
A lap úgy tudja, a másik holttestre már a rendőrök bukkantak, amikor a helyszínre érkezve bementek a szomszédban élő, ekkorra már szintén elhunyt idős férfi házába. Utóbbi áldozat keresztneve Béla, akit az egyik szomszéd elmondása szerint már hétfőn keresett a postás a nyugdíjával, ám a gázóra-leolvasóval ellentétben ő nem ment be sem Béla, sem pedig Ferenc kapuján. Mivel a két egyedül élő férfit nem látogatták rokonok, sem barátok, a két haláleset így napokig észrevétlen maradhatott.
Elszigeteltségük okaként a helyiek a két rokkantnyugdíjas italozó életmódját jelölték meg. Bár nagyon kevés pénzből és rendkívül rossz körülmények között éltek, nyugdíjosztás után gyakran megfordultak a község kocsmáiban. Súlyosabb esetként a lakosok egyértelműen Ferencet jelölték meg, aki otthon, egyedül is italozott. Ha viszont alkoholt fogyasztott, agresszívvé és káromkodóvá vált, sőt gyakran magában motyogva, dülöngélve látták az utcán. Emiatt szomszédja, Béla soha nem engedte át magához a házába, bár néhányszor együtt ittak. Viszont barátság nem volt köztük: szemtanúk szerint sokszor és hangosan veszekedtek az utcán vagy a házaik előtt, de kezet nem emeltek egymásra. Ferenc gyakran kért kölcsön kisebb összegeket a kocsmában vagy szomszédaitól, de mindig példásan fizetett. Azt nem tudni, hogy szomszédjának, Bélának tartozott-e. Az utcában egyébként többen is segítették étellel vagy pénzzel a két nyugdíjast, illetve kisebb munkákat, például fűnyírást bíztak rájuk.
A helyi kocsmákban senkinek nem volt információja arról, hogy Béla és Ferenc mostanában összeveszett volna valamin, vagy valakivel kifejezetten rossz viszonyba kerültek volna, például pénzbeli tartozás miatt. Közösen nem jártak a kocsmába, általában egyedül ültek asztaluknál, olcsó röviditalt és sört kortyolgatva, a tévét bámulva.
A rendőrség a nap folyamán egyelőre nem közölt információkat arról, hogy kettős gyilkosság, vagy gyilkossággal kombinált öngyilkosság történhetett Rákóczifalván.
(MNO - Police nyomán)