Közlemény: Wass Albert igazságának győzelméről ír az erdély.ma, a jobbik.net valamint a mariaorszaga.hu internetes oldal annak kapcsán, hogy Zas pert vesztett Budapesten a Wass és fiai közti szerződésen szereplő aláírás hamissága kapcsán. Az elsőfokú ítélet valóban elutasítja a perújítási felvételt, miközben hatályában hagyja a kettős kiadási jogot a korábbi jogerős ítélet alapján.

A kérdés azonban nem ez, hanem a kizárólagosság megléte, avagy hiánya az 1989-es Zas–Wass szerződésben, amit másképp értelmez az amerikai és a magyar szerzői jog: a magyar Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében nem az (lásd kettős kiadási jog). Az aláírás hamissága nem ebben a kérdésben merül(t) fel, hanem a Wass–Wass-fiak későbbi szerződése kapcsán, ugyanis az ottani Wass aláírás szakértők szerint több mint tíz ponton eltér, magán- (a) és mássalhangzók (g) írásmódjában is különbözik a valódi aláírásokétól, vagyis jogosan vethető fel a hamisítás kérdése, még ha egy bírósági elsőfok aggálytalannak tartja e tényeket. A dolog pikantériája az, hogy miközben a bíróság nem engedélyezte ellenőrző szakértő kirendelését, mert szerinte a perbeli szakértő véleménye meggyőző volt, a grafológus előadását nem tartotta meggyőzőnek. Hm. Vagyis: szakterületek presztízsharca Wass Albert igazsága?
Az ügy természetesen folytatódik, hiszen Zas Lóránt fellebbez. De hogy mi az Amerika-ellenes bűncselekmény a cikk szerint, azt homály fedi…

Kráter Kiadó