Nagyjából három hete fogadta el az izraeli parlament az úgynevezett nemzetállamtörvényt, amely a zsidó nép nemzeti otthonaként határozza meg Izraelt. Azóta sem csillapodnak a törvénnyel kapcsolatos viták. A bökkenő az, hogy Izrael lakosságának nagyjából 20 százaléka arab. Benjámin Netanjahu miniszterelnök megvédte a nemzetállam-törvényt, amely szerinte biztosítja, hogy "Izrael továbbra is a zsidó nép hazája maradjon" és persze garantálja a demokráciát is, miközben szerinte nem sérti az egyes kisebbségek jogait.
David Ben-Gurion, korábbi izraeli miniszterelnök volt a megalapítója annak az alapelvnek, hogy Izraelnek ne konkrét alkotmánya, hanem több alaptörvénye legyen – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Hozzátette, ezek rögzítik többek között a legfontosabb intézményi és szabadságjogokat.
Zoom
Úgy véli, a nemrég elfogadott megállapítás azért nem helyénvaló, mert önmagában nem egy alkotmánynak felfogható jogi norma, másrészről pedig az összehasonlítás nem pontos, ugyanis "semmilyen jogfosztást nem gyakorol a jogszabály".
Az alkotmányjogász szerint csak elveket határoz meg: mint a földhöz való jogát Izraelnek, egy olyan szimbólumot, amely történelmi gyökerekhez vezethető vissza.
Szerinte a jogszabály a nemzeti alkotmányos önrendelkezés alapjait rögzíti, amelyről az izraeli legfelsőbb bíróság dönti el, hogy megfelel-e a jogállamiságnak vagy az alkotmányosságnak. Akik arra számítanak, hogy a nemzetállami törvényt nem fogja megsemmisíteni a legfelsőbb bíróság, azok alappal teszik ezt – szögezte le. Szerinte az arab jogvédő csoportok sokszor „kihasználják a hasonló helyzeteket” arra, hogy támadják a jobboldali izraeli Likud-kormányt.
Ifjabb Lomnici Zoltán párhuzamot vont a hetedik magyar alaptörvény-módosítás és az izraeli nemzetállam-törvény között, kiemelve: „az önazonossághoz való jogot joga van kimondania egy államnak”.
Lomnici Izraelben is Sorost kiált
Kitért arra, hogy a jobboldali és baloldali kormányok teljesen ellentétes nézetet vallanak. A 4. Genfi konvenció tartalmazza, hogy elfoglalt területeken a telepek építése és a területfoglalás nemzeti jogba ütközik. Ennek ellenére a jobboldali kormányok sokszor nyíltan is támogatják az új telepek építését, a baloldali kormányok pedig lebontják az illegális telepeket.
Számos jel arra mutat, hogy Soros "György" is beleavatkozik ezekbe az ügyekbe, különféle arab jogvédő szervezetek támogatásán keresztül próbálja gyengíteni Izrael jelenlegi jobboldali kormányát – nyilatkozta az M1-en az alkotmányjogász.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: