2019. március 21., csütörtök, Benedek, Bánk napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
10:21 Jól jön a CEU-nak a Weber-féle zsidóbérencek segítsége, várják a jogi garanciákat09:34 Cipők a Duna-parton: a zsidók által tömegesen a folyamba lőtt magyarokról mikor lesz Mazsihisz- és kormányközlemény?09:23 Hajrá, Magyarország!08:45 Ha csak egy gondolatot akar elolvasni a mai gyászos évfordulón a tanácsköztársaság zsidóiról, ajánljuk ezt a Móricz Zsigmond-idézetet08:19 Salvini kiállt Orbán mellett, a másik kormánypárt szerint "védhetetlenek a Fidesz nézetei"07:46 A Boeing üzembe helyezte új automatikai szoftverét, de a légügyi hatóságok nem bíznak meg benne07:34 Májusban indulhat a Hungexpo fejlesztése06:56 Gyógyszer-túladagolással ölte meg férjét egy nő23:14 May: nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten22:41 Erdogan is hivatalos Özil lakodalmára22:21 "Önként" függeszthette fel tagságát a Fidesz, nem kell beváltaniuk a kilépésről szóló fenyegetőzést21:05 Garázdaság miatt keresik ezt az ifjú cigányt20:33 A britek többsége megalázónak tartja a Brexit-folyamat kezelését18:41 Ma este kezdődik a csillagászati tavasz18:11 Tusk feltételhez köti a Brexit elhalasztását
24 óra legolvasottabbjai

Friss hírek :: :: Hozzászólások

A magyar külügy nagy barátja nagy szerb vezetőnek nevezte Milosevicet

Felháborodást keltett a nyugat-balkáni országok egy részében az, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap Koszovóban "nagy szerb vezetőnek" nevezte a sokak által diktátornak tartott Slobodan Milosevic néhai szerb és jugoszláv elnököt.
A beszédben Aleksandar Vucic támogatásáról biztosította a koszovói szerbeket, és megismételte korábban többször is hangoztatott állítását, miszerint Szerbia jóban és rosszban a koszovói szerbek mellett áll.
A több ezer támogatót látva a szerb elnök arra is utalt, hogy három évtizeddel ezelőtt, Gazimestánban Slobodan Milosevic százezer szerb részvételével tartott nagygyűlést. Vucic ezzel összefüggésben nevezte az egykori jugoszláv elnököt nagy szerb vezetőnek. Úgy fogalmazott: "Milosevic nagy szerb vezető volt, a szándékai mindenesetre a legjobbak voltak, de az eredmények sokkal rosszabbak lettek. Nem azért, mert ő ezt akarta, hanem mert a vágyak irreálisak voltak, és nem vettük figyelembe és alábecsültük más népek vágyait és törekvéseit. Ezért a legdrágább árat fizettük".
Zoom
Szijjártó Péter és Aleksandar Vucic 2017 márciusában - a Szerb Haladó Párt rendezvényén a "magyar" külügyminiszter szerbül mondott beszédet
Slobodan Milosevic hatalmát 2000 októberében döntötték meg, a volt elnököt a következő év áprilisában tartóztatták le, majd júniusban Hágába szállították, ahol 2002-ben kezdődött meg a pere a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken. Ítélet soha nem született, mert Slobodan Milosevic 2006-ban a börtönben meghalt. Sokan őt teszik a leginkább felelőssé az 1991-1995-ös délszláv háború kitöréséért, és ő volt a leginkább felelős az 1998-1999-es koszovói konfliktusért. A NATO 1999. március 24-én azért indított légicsapás-sorozatot Jugoszlávia ellen, hogy véget vessen a jugoszláv elnök koszovói albánok ellen folytatott erőszakkampányának.
Aleksandar Vucic 1999-ben a szerb kormány tájékoztatási minisztere volt. Nacionalista múltját hátrahagyva azonban többször is kijelentette, hogy azóta már megváltozott, és most már Európa-barát politikát folytat.
A Milosevicre történt utalást azonban nem hagyták szó nélkül a térség politikusai. Hashim Thaci koszovói elnök provokációnak nevezte. Kijelentette, hogy Vucic a békéről és jószomszédi kapcsolatokról beszélt, aztán áttért Milosevic dicséretére. A koszovói elnök szerint ez a két dolog nem fér meg egymás mellett.
A horvát kormány is provokációnak nevezte a szerb elnök kijelentését, míg Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnök azt mondta, nem süllyed arra a szintre, hogy kommentálja Vucic kijelentését, majd hozzátette: az amúgy sem releváns Horvátország számára.
(MTI)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready