Szombat reggelre megérkezett a jósolt havazás, ami az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint országszerte egész nap folytatódhat.
Síkvidéken az ország északnyugati felében 2-7 cm, a délkeleti felében 7-20 cm hó valószínű, a várható hó mennyisége északnyugatról-délkelet felé haladva növekszik. A jelenlegi délkeleti határ közelében a hórétég vastagsága 20 cm felett alakulhat szombat éjfélig.
Az északi, északkeleti szél megélénkül, főként az Alpokalján és az Észak-Alföldön meg is erősödik, az ott kialakuló hóréteget hordhatja a szél.
Szinte az összes megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki havazás miatt, de Zala, Vas, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében hófúvásra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül alakul. Késő este 0, -3 fok valószínű.
Frissítés: Komoly havazással kezdődött a hétvége, szombaton szinte az egész országot beborította a hó, az előrejelzés szerint ráadásul egész nap eshet. A havazás miatt figyelmeztetést adtak ki több megyére is, egyes területeken estig akár 20 centiméter hó is hullhat.
Az időjárás miatt országszerte rengeteg baleset történt, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) délelőtt azt közölte: a havazás miatt péntek délután óta több mint 40 közlekedési balesethez riasztották a tűzoltókat. Több autó lesodródott az útról vagy árokba borult, Bárdudvarnok és Kaposfő között pedig hármas karambol történt.
Halálos baleset csak Kerekegyházánál volt, ahol egy kisteherautó és egy személygépkocsi ütközött össze péntek este.
A havazás nem csak az utakon, de a vasútvonalakon is nehezíti a közlekedést: a Mávinform közölte, hogy több vonalon is késnek a vonatok. A Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, a Budapest-Pusztaszabolcs-Dunaújváros és a Hatvan-Szolnok vonalon 20-60 perccel hosszabb a menetidő. A Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Cegléd-Szeged és a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon, valamint Kaposvár és Pécs térségében néhány vonat menetideje 10-20 perccel nőhet, más vasútvonalakon időnként 5-15 perccel többet kell várni a vonatokra.
(MTI - HVG nyomán)