Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.
Szijjártó Péter hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét. Az egyeztetés után azt mondta, Magyarország – amely „történelménél fogva érzékeny az ilyen típusú kérdésekre” – mindig kiállt és ki fog állni Spanyolország területi integritásának ügye mellett. A magyar tárcavezető kiemelte, hogy Spanyolország G20-as állam.
Több mint száz magyarországi iskolában tanítanak spanyolul, négy egyetemen zajlik spanyol szakos képzés, és az elmúlt években a két államnak folyamatosan voltak cserediplomatái egymás külügyminisztériumában – közölte.
Úgy fogalmazott, hogy történelmi típusú kihívások feszítik az EU-t, és az ezekre adandó válaszok egy részéről azonos, más részéről azonban eltérő módon gondolkodnak a magyarok és a spanyolok. Fontos ugyanakkor, hogy a nézetkülönbségek ne egymás elítéléséhez vezessenek, hanem a párbeszéd, a kölcsönös tisztelet legyen jellemző – hangoztatta Szijjártó Péter.
A bevándorlás ügye lényeges témája volt a tárgyalásnak. A magyar miniszter jelezte, hogy másként ítélik meg a migránsok befogadásának kérdését: Magyarország nem akar befogadni illegális bevándorlókat. Hasonlóan gondolkodnak azonban a külső határok védelmének fontosságáról, amit nemzeti hatáskörnek tekintenek, továbbá a migránsokat kibocsátó államok megsegítéséről: mindketten nagy jelentőséget tulajdonítanak az afrikai fejlesztési programoknak.
Megállapodtak abban, hogy megpróbálják egyesíteni törekvéseiket: felajánlva a magyar vízipari, vízgazdálkodási kapacitásokat, és kihasználva, hogy Spanyolország a tiszta víz biztosítása érdekében már amúgy is folytat programokat, közösen járulnak hozzá ahhoz elsősorban Észak-Afrikában, hogy ottani, migránsokat kibocsátó államok megfelelően tudják ellátni a lakosságukat.
Hasonlóképpen vélekednek arról is: a szolidaritásnak több formája kell, hogy legyen. Szijjártó Péter jelezte partnerének: Magyarország a szolidaritás egy formájának tekinti, hogy a magyarok több mint egymilliárd eurót költöttek a külső határok védelmére.
A spanyol cégek egyre nagyobb szerepet játszanak a magyar gazdaság teljesítményének bővítésében. A spanyol autóipari beszállítók dinamikus magyarországi beruházásai jelentősen segítik Magyarországot, hogy megőrizze vezető autóipari pozícióját Európában. Egyre több spanyol vállalat fektet be a magyar szállodaszektorba – sorolta.
A korábbi sikeres együttműködésnek köszönhetően újabb huszonhat spanyol villamos érkezik Budapestre februártól.
Spanyolország Magyarország tizennegyedik legfontosabb kereskedelmi partnere
Spanyolország Magyarország tizennegyedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a két állam mintegy 4,5 milliárd eurós kereskedelmi forgalmat bonyolít – közölte a magyar miniszter, hozzátéve: 250 spanyol cég több mint 4500 magyarnak ad munkát.
Elkezdtek megjelenni Spanyolországban a magyar befektetések – mondta Szijjártó Péter, kiemelve a földgáz kereskedelmét és a gyógyszerpiacot.
Spanyolországból érkezik a tizenegyedik legtöbb turista Magyarországra. Számuk az év első tíz hónapjában 9 százalékkal nőtt, meghaladva a 160 ezret. Ezek az emberek több mint 400 ezer vendégéjszakát töltöttek Magyarországon – közölte Szijjártó Péter.
Borrell gyakrabban találkozna
Josep Borrell úgy vélekedett, gyakrabban kellene találkozniuk, legutóbb ugyanis tizenegy éve járt spanyol külügyminiszter Magyarországon.
Azt mondta, várja partnerét Spanyolországba, hogy megvitassák, miként tudnák fejleszteni a magyar infrastruktúrát, például a vasúthálózatot. Kína után Spanyolországban van a legtöbb kilométernyi gyorsvasút a világon, és Magyarország is tervez ilyen irányú beruházásokat – jegyezte meg.
Kiemelte, hogy a magyarok is komoly érdeklődést mutatnak Spanyolország iránt, és arra bátorította őket, látogassanak el a déli államba, nem csupán a napsütéses éghajlat, de a kulturális hagyományok miatt is. Sok repülőjárat köti össze a két országot – fűzte hozzá Josep Borrell.
A spanyol miniszter szerint arra kellene törekedniük, hogy megértsék egymást, megszűnjön a szakadék a Kelet és a Nyugat között.
A budapesti tüntetésekről szóló kérdésekre felelve Szijjártó Péter azt mondta, a véleménynyilvánítás szabadsága az egyik legfontosabb demokratikus jog, ugyanakkor az erőszakot és az arra való felhívást a lehető leghatározottabban elítélik. A magyarországi helyzetet bíráló külföldi sajtóvisszhangokat szánalmasaknak, hazugságoknak nevezte.
Josep Borrellt Orbán Viktor miniszterelnök is fogadta.
(MTI)
Kapcsolódó: