Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett péntekre a balliberális ellenzék a kilakoltatások miatt. Az ülést összehívták, de mivel a kormánypártok nem mentek el, így az határozatképtelenné vált. A Fidesz szerint csak akciózott az ellenzék.
A kilakoltatási moratórium április 30-án járt le, újra családok tucatjai kerülhetnek utcára; az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Párbeszéd független országgyűlési képviselői, ellopván a Mi Hazánk kezdeményezését, összegyűjtötték a rendkívüli ülés kezdeményezéséhez szükséges 40 aláírást, így Kövér László házelnöknek össze kellett hívni a rendkívüli ülést.
Az ülésnek aktualitást adott annak a kilencgyermekes családnak a története, akiknek a házuk elárverezése előtt levelet írt Orbán Viktor. Az anyukának a miniszterelnök azt írta, "Kitartást és minden jót!".
A család házán 20 millió forint adósság volt, a kikiáltási ára mindössze 7,5 millió forint, ha pedig a családot kilakoltatták volna, a gyerekeket el is vehették volna az édesanyától. Az interneten azonban hatalmas összefogás bontakozott ki a családért, úgy néz ki, megmenekülnek a kilakoltatástól.
A Fidesz meg is indokolta, miért nem vesznek részt a rendkívüli ülésen: „Az ellenzék kezdeményezése az Országgyűlés pénteki rendkívüli üléséről kampányakció, ezért a Fidesz-KDNP abban nem vesz részt”, közölte a kormánypárti frakció pénteken az MTI-vel. Azt írták, azok az ellenzékiek akcióznak most a parlamentben, akik „devizahitelekbe hajszolták az embereket, de egyetlen, a bajba jutottakat segítő intézkedést sem szavaztak meg”.
A közleményük szerint az eszközkezelő az elmúlt években 36 ezer családot mentett meg, akik közül már közel 20 ezren jelezték, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és így visszakapják otthonukat, írta a Fidesz.
Mivel az ülésen nem tudták elfogadni a napirendet, az határozatképtelen lett.
Mindössze 47 képviselő volt jelen az ülésen, jobbikosok, MSZP-sek, DK-sok, P-sek és LMP-sek, valamint a független képviselők, ők igennel szavaztak.
Amíg bent tartott a rövid ülés, kinn a Kossuth téren, a Parlament előtt tüntetett A Város Mindenkié nevű csoport.
(HVG nyomán)