/Bővített hír/
Letette a hivatali esküt hétfőn a parlamentben Volodimir Zelenszkij új "ukrán" elnök (úgy ukrán, mint elődje, Porosenko-Walzman - a szerk.), majd beiktatási beszédében bejelentette, hogy feloszlatja a parlamentet.
Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.
A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.
"Kedves képviselők, önök maguk tették hétfőre, azaz munkanapra a beiktatást... Tehát dolgozni fogunk" - mondta, mielőtt felsorolta volna, milyen döntések meghozatalát várja még a törvényhozástól, majd ezután közölte, hogy feloszlatja a parlamentet.
Zoom
Zsidókoronázás Ukrajnában (kép: Ariana Gic / Twitter)
Az alkotmány értelmében az államfő elrendelhet előrehozott parlamenti választást, s azt a parlament mandátumának idő előtti megszűnéséről szóló határozat közzétételétől számított 60 napon belül kell megtartani - emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.
Zelenszkij beszédében kijelentette még, elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében. Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját. Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek "visszaszerzését". Szavai szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az "ideiglenesen megszállt területeken" élők ukránoknak érezhessék magukat.
A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.
Zoom
Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök fogadja beiktatási ünnepsége előtt Áder János köztársasági elnököt Kijevben 2019. május 20-án (MTI/Kovács Tamás)
Zoom
Az eskütételi szöveg felolvasása után átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt, majd megtartotta beszédét.
Lemondott a védelmi miniszter és a titkosszolgálat vezetője
Benyújtotta lemondását hétfőn Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője. Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média. Mindkét posztra egyébként az államfőnek van joga a parlament elé terjeszteni a maga jelöltjét.
Frissítés: Lemondott az "ukrán" kormányfő is
Bejelentette lemondását tisztségéről hétfőn Volodimir Hrojszman "ukrán" kormányfő (igen, ő is úgy ukrán, mint Walzman-Porosenko vagy Zelenszkij - a szerk.), aki a lépését az aznap beiktatott Volodimir Zelenszkij államfővel fennálló nézeteltérésével indokolta.
„A szerdai minisztertanácsi ülés után döntöttem úgy, hogy lemondok” – mondta Hrojszman újságíróknak. Hétfőn Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője is benyújtotta lemondását.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: