Október 21. és december 9. között rendezi meg cigány színházi találkozóját a Független Színház Magyarország; a Roma hősök - IV. Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál ezúttal az online térben valósul meg.
A fesztiválon évről évre bemutatkoznak cigány társulatok Magyarországon eddig még nem látott előadásokkal. A szervezők célja, hogy minél több cigány hőstörténetet ismertessenek meg a közönséggel és a cigány színház sokszínű értékeit bemutassák - olvasható a Független Színház Magyarország MTI-hez eljuttatott közleményében.
A fesztiválon az idén romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és magyarországi csapatok mutatkoznak be. Minden előadás elérhető lesz magyar és angol felirattal.
Ebben az évben a fesztiválon nyolc újabb produkció látható, amelyek a túlélés és boldogulás témakörét járják körül. Az előadások szerdánként 19 órától online tekinthetőek meg, majd közönségtalálkozót is tartanak a virtuális térben.
A produkciók nézői többek között megtudhatják, hogy hogyan vált milliárdossá egy romániai virágáruslány, hogy milyen kihívásokkal kell szembesülnie a gyerekét egyedül nevelő, zsákfaluban élő, pénzkölcsönzéssel foglalkozó asszonynak, hogy milyen az élet egy osztrák menekülttáborban vagy hogyan él túl egy cigány közösség a második világháború idején Ukrajnában. A feldolgozott témák között van, hogyan lesz valakiből roma létére sikeres színházi alkotó és megtudható az is, hogyan vészeli át a karantén időszakát egy cigány család, amelynek tagjai Európa eltérő országaiban élnek.
A közleményben Balogh Rodrigót, a fesztivál főszervezőjét, a Független Színház Magyarország művészeti vezetőjét idézik, aki arról beszélt, hogy az elmúlt évszázadokban "roma, cigány és traveller közösségek", ha valamit alaposan megtanultak ezen a kontinensen, akkor az a váratlan helyzetekre való gyors reagálás és alkalmazkodás. "Az idei fesztivál hívószavai a túlélés és a boldogulás. Ahogy mindenki másnak a pandémia időszakában, úgy nekünk is bőven van erről mondanivalónk, ami könnyen lehet, hogy számos ponton azonos a nézők megélt élményeivel és tapasztalataival" - mondta. (Ne feledjük: az SZFE-ügy óta tudjuk, hogy nemzeti, keresztény, konzervatív vagy liberális színház nem létezik a felkentek szerint, de "roma" ezek szerint mégis - a szerk.)
A fesztiválról további információk a színház honlapján, az independenttheater.hu oldalon érhetők el.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: