Kedves Kuruc!

Olvasom a levelet, hogy Nagy-Britanniában milyen durván bánnak a Kelet/közép-Európából származókkal stb., stb. Most én írok az USÁ-ból.

Olvasom, hogy Magyarország most már vízummentes, lehet jönni-menni, ahogy tetszik, ugráljunk örömünkben, de mielőtt rohannánk a reptérre, megmondom előre, hogy semmi, de semmi értelme nincs.

Munka az...az nyet. Ezzel igazából be is tudnám fejezni az egész levelet, de hogy szép és hosszú legyen, ezért részletezem.  A hitetlen többség kedvéért kijelentem, hogy a hiedelemmel szemben a dollár nem nő a fákon. Dolgozni kell(ett) érte, keményen, de most már az sem megy.

A megélhetés rosszabb mint az EU-ban, azzal a kivétellel, hogy itt még tömegközlekedési járművek is csak a nagy "city"ben vannak, oda meg a fene sem akar menni vagy lakni, sőt onnan áramlanak a "country-side"-ra még azok, akiknek valamennyi pénze van spórolva. Szóval ha nincs autód, (papírjaid, jogsi, stb.) akkor felejtős, de hadd ne kezdjem itt, mert ez a legkevesebb, ami rossz.

Az amerikaiaknak sem, talán onnan nem látszik, de én naponta számolom az utcákon az eladó házakat (amiket senki nem vesz meg, mert vagy a bank nem ad hitelt (tönkrement), vagy a személynek nincs se pénze, se munkahelye) és egyre több az autó a "For Sale" papírral. Példának Connecticut-ot említeném , mint "leggazdagabb állam": itt vannak olyan utcák, ahol minden második házon lóg az "eladó" tábla.

Ennyire "gazdag", el sem tudom képzelni, hogy milyen lehet most egy szegényebb államban, de olvastam elég cikket, hogy egész utcák vannak elnéptelendve, félig elkészült házak befejezetlen épületek, mivel a "mortage crisis" úgy csapott le, mint a villám a tiszta égből , bár aki építészettel foglalkozik, azok már látták a jeleket több évvel ezelőtt is, hogy bajok lesznek, csak akkor a birka agyú "többség" legyintett egyet, meg azt mondták hogy csak alufólia-sapkás "konspirátor" elméletek ezek. Most aztán lesnek mint hal a szatyorban, hogy "tényleg igazuk volt".

A példának kedveéért elmondanám, hogy nemcsak személyautókat látok, de munka- kisbuszokat, truck-okat, stb.. mivel a kis üzletemberek (festő, ács, asztalos) nagy része egyszerűen tönkrement.

Na most, ha vannak is dolgozók (főleg illegális "mehikó"fajta) azoknak ezek a kis mesterek adták a munkát, fűnyírás, festés, pakolás takarítás. Mivel egy nagyobb üzletbe (pl: Walmart), papír már kell, de ha van is, amit ott adnak fizetésnek az egyenlő a nokedlival ($7.00 óránként... mínusz az adó (35%)) de mivel a kisiparosok tönkre mentek vagy már elküldték melósaikat, ezért a "mehikóiak" is mennek hazafelé, ugyanúgy a lengyelek meg más itt rabszolgáló európaiak , sőt 6 magyart is ismerek, akik már nyáron elhagyták az USA-t, mivel nem volt munka, nem kellettek senkinek, vagy egyszerűen el lettek bocsátva. Nem azért, mert a kisiparosok találtak új munkaerőt, hanem azért mert azok is vagy tönkrementek, vagy nem tudja tovább fizetni őket, ezért a contractor inkább dolgozik egyedül, 10 órát is egy nap, negyedannyi fizetésért. Itt a cikk, vadi új: Immigrants: losing grip on the American dream

Nekem Information Technology végzettségem van, méghozzá 6 éves, ezenkívül rendszergazda lennék, és értek a programozáshoz is, angolul folyékonyan beszélek, akcentus nélkül, mivel 15 éves korom óta itt lakom.

Mit gondol a kedves olvasó, hol dolgozok? Sehol. Nem vesznek fel, sőt, elmentem több staffing agency-hez is (munkaszerző cég), ahol azt mondták, hogy sokat ne reméljek, mert nálam 5-ször képzettebb, még több tudással /magasabb iskolával végzetteknek sem könnyű munkát szerezni.

Lényegében ezek a tények: Ha munkaerőt keresnek, akkor vegyük úgy, hogy 1 munkahelyre régen pályáztak kb. 50-100-an. Most: Kb 1000-en. Szóval az esélyem az valami olyasmi, hogy 1 az 1000-hez. Ehhez add hozzá, hogy a magasabb végzettségűek kényszerből el fogják vállalni a szintjük alatti munkát, szóval még az is gyengíti az esélyeimet. A villám hamarabb belémvág, vagy a lottón hamarabb nyerek, mint munkát szerezzek. Mit fogok csinálni? Elvállalok mindent mostanában, a gereblyézéstől a szeméthordásig, de csak azért is van valami munkám, mivel itt már valamennyire el vagyok fogadva mint "amerikai", mivel rasszizmus és megkülönböztetés azért itt is van, főleg a felső 5% milliomos, aki a gőgössége miatt mindenkit alattvalónak néz, és főleg ha valakinek hallatszik a kiejtése, azt már úgy kezelik, mint egy rabszolgát. Idáig jutottam az iskoláimmal, a számítógépes tudásommal, hogy levelet gereblyézek és narancssárga zsákokba rakom, hogy Halloween-re a gyerekek tudjanak valamit az út szélére tenni, mint itt ez szokás.

Mik a terveim a jövőt illetően? Próbálom kihúzni valahogy a telet, majd valamikor jövő évben (ha csaknem hamarabb) fogom magam és megyek innen el. Most tökmindegy, hogy hol nincs pénzem, itt soha nem éreztem magam itthon, de legalább otthon magyarok között leszek, nem itt ezzel a birkaborjú néppel, akik lassan de biztosan mit sem tudva a vágóhídra vonulnak ahogy a bankok kizsákmányolták őket, a kormány meg lassan elszedte a szabadságukat.

Felesleges ide jönni, mert utána csak menni fogtok vissza. Nem beszélve arról, hogy itt most lakást találni akkor, amikor az amerikai őslakosok fele már elveszítette a házát (foreclosure) és albérletben lakik, és valamennyire elfogadható helyeken is 1800-2000 dollár a havi albérleti díj, nem beleszámolva a benzin árat, kaja, áram, stb., tehát ilyen körülmények között lakást találni sem leányálom.

Arról viszont még az újságok sem írnak, hogy mostanában a repülőtereken 10-20 rendőr (?) vagy állami fickó áll és kérdezősködik mindenről, mivel "terror veszély van", főleg a magyar repülők érkezese/indulása termináljánál. Ez tény, most beszéltem valakivel, aki haza (!) utazott, és olyan faggatásnak tették alá, hogy azt hitte, hogy már le van tartóztatva.

"Amerikai Álom", annak sajnos vége, sőt , vége volt már a 60-as években igazából, a többi már nagyrészben látszat volt csak, a 90-es években voltak az utolsó felvonásai.

Radai Andor