2019. február 23., szombat, Alfréd, Szemere napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:55 Nem adják fel: tizenötödik alkalommal tüntettek a sárgamellényesek22:25 Hanoi felé zakatol az észak-koreai uralkodó22:10 Tatárszentgyörgyön szipogott az Emmi: a rasszista romagyilkosság sulykolása mellett gárdázás is kellett21:34 "Szállj sötét zászlókon hollómadár" - 576 éve született a nagy király21:15 Nem egyszerű a segélyszállítmányok útja Venezuelába20:46 Az ülőmunka terjedésével párhuzamosan egyre többen sportolnak20:17 Legalább három emberéletet követelt az Olaszországban és Horvátországban tomboló szél19:43 Zsinagógafelújítás: csalók számlájára utalt a Mazsihisz - még vicces is lenne, ha nem az ön pénzéről lenne szó19:01 Magyar portréfilmből derül ki, miért hívták Bud Spencert földönkívülinek18:27 "Elegen vannak nálunk" - Közel-Keleten működő különbíróságokat javasol az osztrák belügyér az "európai" dzsihadistáknak18:10 Guaidó megnézte a segéllyel teli teherautókat17:46 Mindenki megnyugodhat: nem szűnik meg, sőt jó irányba halad a Jobbik - és ezután listázhatják kettős párttagságú ellenállóikat17:24 Brit kormánytagok halasztanák el a Brexitet - Nagy-Britannia széthullásától tartanak16:55 Nem sokáig örülhettek bérüknek az indiai teaültetvényen dolgozó szomjasabb munkások16:19 Iszlamista konkurenciájára csapott le Franciaország Maliban
24 óra legolvasottabbjai

Extra ::

Hunok leszármazottai élnek Svájc hegyei között? (képekkel)


A svájci Val d'Anniviers-ben (Anniviers-völgy) egy különleges népcsoport vészelte át az évszázadok viharait. A völgy lakói magukat a hunok leszármazottainak tartják. Elődeik ismerték és használták a rovásírást, és településeiknek a környezetüktől elütő neveket adtak, amelyeket nem lehet levezetni sem a franciából, sem a németből, sem pedig az olaszból.
E néptöredékről már a XVIII. századtól fogva rendszeresen találunk említést a fennmaradt dokumentumokban. A svájci történetírók általában a hunok maradványának tartották őket, akik a 451-es mauriacumi (tévesen catalaunumi) csata után ebben a svájci völgyben találtak menedéket.
Honnan jöhetett ez a rejtélyes nép?
Valóban a hunok leszármazottai volnának, esetleg az avarok vagy a honfoglaló magyarok nyugatra szakadt csoportjáról van szó?
A völgylakók nyelve a több évszázad alatt eltűnt, ám település- és személyneveikben, kultúrájukban valamit megőriztek a múltból. A völgy legnagyobb települése Vissoie, tőle nem messze található a néhány tucat házból álló Pinsec falucska, amelynek egyik háza több százéves rovásfeliratot őrzött meg - ennek már magyar és török nyelvű olvasatai is születtek. E falucskát a XIX. század végén Fischer Károly Antal még Penszék kiejtéssel jegyezte le.
A Vissoie településnévben pedig többen is Vizsoly nevét vélik felfedezni. Annyi bizonyos, hogy a völgylakók valamikor kelet felől érkeztek Svájcba, ám, hogy milyen etnikumhoz tartoztak, és egyáltalán milyen nyelven beszéltek, a jövő feladata lesz kideríteni.
U.I.: Mellékeltem 6 régebbi rajzolt képet és egy mostanit Pinsecről.
Rohlol / Reader's Digest

 

 

 

 

 


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready