2019. február 23., szombat, Alfréd, Szemere napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:10 Tatárszentgyörgyön szipogott az Emmi: a rasszista romagyilkosság sulykolása mellett gárdázás is kellett21:34 "Szállj sötét zászlókon hollómadár" - 576 éve született a nagy király21:15 Nem egyszerű a segélyszállítmányok útja Venezuelába20:46 Az ülőmunka terjedésével párhuzamosan egyre többen sportolnak20:17 Legalább három emberéletet követelt az Olaszországban és Horvátországban tomboló szél19:43 Zsinagógafelújítás: csalók számlájára utalt a Mazsihisz - még vicces is lenne, ha nem az ön pénzéről lenne szó19:01 Magyar portréfilmből derül ki, miért hívták Bud Spencert földönkívülinek18:27 "Elegen vannak nálunk" - Közel-Keleten működő különbíróságokat javasol az osztrák belügyér az "európai" dzsihadistáknak18:10 Guaidó megnézte a segéllyel teli teherautókat17:46 Mindenki megnyugodhat: nem szűnik meg, sőt jó irányba halad a Jobbik - és ezután listázhatják kettős párttagságú ellenállóikat17:24 Brit kormánytagok halasztanák el a Brexitet - Nagy-Britannia széthullásától tartanak16:55 Nem sokáig örülhettek bérüknek az indiai teaültetvényen dolgozó szomjasabb munkások16:19 Iszlamista konkurenciájára csapott le Franciaország Maliban15:47 Szintén családtámogatási programmal kampányol a lengyel kormánypárt - a fiataloknak és a nyugdíjasoknak ís ígérnek15:31 A szemkilövetővel is kész együttműködni az LMP, csak a Fidesz és a Mi Hazánk logója lesz nekik vállalhatatlan
24 óra legolvasottabbjai

Elcsatolt részek ::

Bemutatták Fico levelét: feltörli benne a padlót Gyurcsánnyal

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint csalódást keltő Robert Fico szlovák kormányfő neki küldött levele, amelyben tételesen elutasítja azt a hat javaslatot, amelyet ő november közepén, találkozójuk után tett Révkomáromban; a kormányfő kezdeményezte a parlamenti szakbizottságok összehívását. Erről a kormányszóvivő tájékoztatott.
A levél szerint Szlovákiában az alkotmány és több más jogszabály biztosítja a "kisebbségek" jogainak védelmét, ezért ezen a téren nincs szükség új törvényekre. Fico levelét a kormányszóvivő bocsátotta az MTI rendelkezésére.
Daróczi Dávid elmondta: Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, hogy a parlament európai integrációs, valamint külügyi bizottsága tartson együttes ülést, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.
"A (szlovák) kisebbségvédelmi törvények teljes mértékben megfelelnek az európai normáknak, ez a rendszer bevált Szlovákiában" - áll a december 3-án keltezett levélben, amelyet a szlovák miniszterelnök Gyurcsány Ferenc november 17-i levelére írt válaszul.
Azzal a magyar indítvánnyal kapcsolatban, hogy a két ország megkülönböztetett figyelemmel segítse, és a szokásosnál nagyobb mértékben támogassa a "kisebbségi" oktatás és kultúra intézményeit, Fico kijelentette: Szlovákia ma is jelentős mértékű pénzügyi támogatást nyújt a magyar kisebbségi iskoláknak. A magyar kisebbségi kultúra támogatása a szlovák kulturális minisztérium irányítása alatt álló támogatási program keretében valósul meg - olvasható a szlovák kormányfő levelében.
Fico leszögezte: nem megvalósítható, hogy a kisebbségi oktatás és a kultúra területe elsőbbséget élvezzen az európai uniós források felhasználásánál, mert "kisebbségi hovatartozástól függetlenül egyenlő hozzáférést kell biztosítani az uniós projektekhez, ezért a magyar kisebbség nem élvezhet kiváltságokat ezen a téren".
Az anyaországban kiadott tankönyvek kölcsönös használatát illetően a szlovák fél arra hivatkozott, hogy a szlovákiai iskolák csak az oktatásügyi minisztérium által jóváhagyott vagy ajánlott könyveket használhatják. Fico utalt arra, hogy előkészületek folynak egy közös szlovák-magyar történelemoktatási segédtankönyv kiadásáról.
Gyurcsány impotens javaslatai között szerepelt még, hogy fogadjanak el nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet, s hozzanak létre úgynevezett becsületbíróságot, amely a kódex megsértése esetén állást foglalhatna. A tót kormányfő erre reagálva kifejtette: "nem hiszi, hogy segítené a problémák megoldását, ha zavaros hatáskörrel rendelkező új struktúrákat hoznának létre".
Azzal az indítvánnyal kapcsolatban, hogy a felek közösen kezdeményezzenek független vizsgálatot, ha az egyik országban megsértik a nemzeti kisebbségek jogait, Fico azt hazudta, hogy a szlovák-magyar vegyes bizottság már többször hatékony eszköznek bizonyult a kisebbségi ügyek megoldásában. Hozzátette: a szlovák bíróságoknak van hatásköre arra, hogy bármilyen egyéni jogsértésben döntést hozzanak.
A tót kormányfő levelében elvetette a nemzeti és kisebbségi parlamenti biztos megválasztásának ötletét is, arra hivatkozva, hogy a szlovák jogrendben létezik az ombudsman hivatala, amelynek feladata, hogy közvetítsen a polgárok és az állam között.
Fico meglepőnek tartotta, és elfogadhatatlannak nevezte azt a magyar javaslatot, hogy nyilvánítsák semmissé azt a felvidéki törvényt, amely tiltja más országok nemzeti jelképeinek használatát a belföldi sportrendezvényeken. A szóban forgó jogszabálynak éppen az a célja, hogy megakadályozza valamennyi ország, köztük Magyarország nemzeti szimbólumainak meggyalázását - olvasható a cinikus levélben.
A dunaszerdahelyi üggyel kapcsolatban Szlovákiának változatlan az álláspontja a válaszlevél szerint. Fico reményét fejezte ki, hogy a két ország belügyminisztere a lehető legrövidebb időn belül találkozni fog, és ezen a találkozón tisztázódik a labdarúgó-mérkőzésen végrehajtott (rendőri) akció kérdése.
(MTI nyomán)

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready