Kövér László szerint a kormány nem készítette elő a "politikai talajt" a felsőoktatás átalakításával kapcsolatban, és nem számolt azzal, hogy lesznek olyanok, akik "a diákok mögött a saját sérelmeikért akarnak revansot venni". A házelnök erről az M1-nek adott, vasárnap este sugárzott interjújában beszélt, amelyben kitért Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő "antiszemita kijelentésére", az ügynökakták nyilvánosságára és a Magyarországgal kapcsolatos uniós túlzottdeficit-eljárás várható alakulására is.
Véleménye szerint "a kormány ezeket a bejelentéseket, kiszivárogtatásokat úgy tette meg, hogy nem készítette elő a politikai talajt", nem kezdett el beszélni arról, hogy mi az a probléma, amelyet meg akar oldani, hanem evidensnek vette, hogy mivel a téma tavaly és tavalyelőtt már szóba került, logikus az, amit tenni fog, és azt az érintettek is így fogadják majd.
A kabinet nem számolt azzal, hogy "az emberi emlékezet véges", illetve vannak olyanok, akik a diákok mögött, a "saját sérelmükért való revansvétel" vagy a saját területeiket érintő folyamatok megállítása okán abban érdekeltek, hogy most nagyobb botrány legyen ebből az intézkedésből, mint tavaly vagy tavalyelőtt - fejtette ki álláspontját A Lényeg című műsorban sugárzott, szombaton felvett beszélgetésben a házelnök.
Kövér László "fizetett forradalmárokhoz" és az egykori KISZ-vezetőkhöz hasonlította azokat, aki most "hergelik" a hallgatókat. Úgy fogalmazott: a KISZ-vezetőket "ugyanúgy a kutya sem választotta meg a fejünk fölé, és ugyanúgy nem képviselték a valóságos érdekeinket, mint ahogy szerintem ma - tisztelet a kivételnek - nagyon sok HÖOK-vezető nem a valóságos érdekei szerint jár el azoknak, akiket elvileg képvisel".
"Le kell ülni, normálisan, higgadtan, nyugodtan beszélni, lecsendesítve a hisztériát, pláne lecsendesítve a hisztériakeltőket" - hangsúlyozta a politikus, aki szerint így kiderülhet, a demonstrálók vajon azt akarják-e, hogy továbbra is tömegesen képezzék a titkárnőnek elmenni készülő bölcsészdiplomásokat és olyan "úgymond szakembereket", "akiknek a tudása semmire sem jó". Megjegyezte ugyanakkor, hogy szerinte a demonstrálók többsége jóhiszemű.
A házelnök arra a felvetésre, hogy sokak szerint Gyöngyösi Márton jobbikos képviselőnek "antiszemita kijelentése" után nincs helye a parlamentben, azt mondta: a "hülyeség" vagy a rosszhiszeműség a képviselők alkotmányos joga. Ha demokrácia van, akkor el kell viselnünk azt, hogy néha rossz választásaink eredményeképpen "mindenféle alakok, Gyurcsány Ferenc egyfelől, Gyöngyösi Márton másfelől" bekerülhetnek a politikába, sőt a hatalomba is, az ország élére - tette hozzá.
Az ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó kérdésre Kövér László kijelentette: a kutatási szabadság adott Magyarországon. Szerinte azok szeretnének nagyobb szabadságot, akik célja, hogy "történészként villoghassanak", vagy hátsó politikai szándékokkal azokon akarják elverni a port a kommunizmusért, akik ennek a hierarchiának a legalján, sok esetben "morális rabszolgák" voltak. A politikus az 1990 előtti időkre visszanyúló, "aljas politikai manipulációnak" tartja azt, hogy nem a Politikai Bizottság vagy a Központi Bizottság tagjain kezdték a felelősségre vonást, hanem úgy állították be, mintha a III/III-as főcsoportfőnökség, azon belül is "piti besúgók" tartották volna fenn a rendszert.
(MTI nyomán)