Hogy tisztábban lássunk - olvasónk írása
Köszönöm a Kuruc.infónak, hogy korábban közzétették a szombati „gyülekező felhívását, a demonstráció után a jobbikos állásfoglalást és a megmozdulásról szóló híreket.
Zoom
A nap is kisütött szombatra a Kossuth téren, hogy tisztábban láthassunk devizaadós ügyben.
A média és a pártok hozzáállása még mindig kb. 170 ezer család problémájáról és segítségnyújtásról, érdekegyeztető tárgyalósdiról szól.
Először a számokról. Az állítólagos 170 ezer család az minimum 600 ezer ember, akit közvetlenül érint. Ez csak a lakáshitel, hol vannak a gépkocsi hitelek? Hol vannak az önkormányzati hitelek, ezek nem érintik esetleg emberek millióit? A banki uzsorától elszegényedettek nem rántják magukkal a környezetüket, a kisvállalkozókat, a termelőket? Ha nincs az emberek zsebében pénz, mitől működne a gazdaság?
Kilencmillió. Sajnos, kedves olvasó, ebben így vagy úgy, Ön is benne van.
A Kossuth téri „gyülekezők” nem kérni jöttek, hanem számonkérni! A kiadott ultimátum szerint igazságot követelni! A jogerős bírósági ítéletekre hivatkozva azonnali lépésre kényszeríteni a kormányt és a bankokat. A bankok becsapták az embereket. Ez ténymegállapítás. Csalás, félrevezetés megtévesztés: büntetőjogi kategória. Talán komolyan kellene venni a BAÉSZ feljelentését az ügyészségnek, sőt gyanúsítottként kihallgatni Orbánt. Biztosan sok érdekes dolgot tudna mondani, például azt, hogy az előző Fidesz-kormány idején vajon milyen távlati tervvel iktatták törvénybe a bankok egyoldalú szerződésmódosítását lehetővé tévő jogszabályt?
Százötvenezres tömeget vár a kormány, állítólag akkor venne minket komolyan. Mi lenne, ha megmutatnánk nekik, hogy mindenki „devizaadós”, és csendben közölnénk velük, hogy elég volt, megvédjük magunkat! Elegünk van a bankjaikból, a rendszerükből, az áruló pofájukból!
Könyves Kálmán
Korábban írtuk: Olvasónk beszámolója a tüntetésről:
Ezúton tudatom az olvasókkal, hogy megvolt a gyülekező a Kossuth téren, melyre Kásler Árpád hívta el az ország összes devizahiteles szerződésbe belerángatott károsultját.
A hírekben elferdítve közölték - mind a közmédia, mind a HírTV -, nemcsak a kilakoltatások miatt volt a gyülekezésre felszólítás, hanem a Magyarországon folyó csalások és súlyosabb ügyek felderítése és nyilvánosságra hozatala miatt.
13 óra körül megérkezett Doubravszky György, a pénzügyi jogok biztosa és bejelentette a "nagy hírt", miszerint sikerült asztalhoz ültetni a kormányt, a Bankszövetséget és civil szervezeteket.
A kormánynak ki kellene állnia a magyar emberek mellett, mert Orbán Viktor már nem egyszer kijelentette, hogy a devizahiteleseket becsapták, csalás történt. Akkor most hogy is van ez, leülünk tárgyalni a Bankszövetséggel, csalókkal?
Kérdéseket tettünk fel a biztosnak, melyekre olyan válaszokat kaptunk, amik nem elfogadhatóak. Az, hogy sikerült 2013. március elseje után 45 nappal meghosszabbítani a kilakoltatási moratóriumot, az egy dicséretes dolog, de minden más, amit a miniszteri biztos mondott, csak időhúzásnak bizonyult számunkra.
Zoom
Az, hogy pár százan voltunk, szemen szedett hazugság, a mellékletként csatolt kép 11 óra körül készült.
Ezúton üzenjük azoknak, akik úgy gondolják hogy a bankoknak és a hozzájuk tartozó jó ismerőseiknek nem kell elszámolniuk, hogy az idő lejárt, és ideje lesz a hátuk mögé nézniük, mert a magyar nép kezd a sarkára állni, és nagyon gyorsan ki lesznek penderítve azok, akik nem ide valók!
Szebb jövőt!
MTI-hír: Több mint ezren tüntettek a Parlament előtt - a pénzügyi jogok biztosa tárgyalásokat kezdeményez a kilakoltatások ellen
A pénzügyi jogok biztosa azt kezdeményezi, hogy kilenc nap múlva kezdődjenek meg a háromoldalú tárgyalások a kilakoltatással fenyegetett 170 ezer devizahiteles család problémájának megoldásáról. Ezt Doubravszky György nyilatkozta az MTI Hírcentrumnak szombaton a Kossuth téren tartott tüntetésen.
A Parlament elé Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke szervezett demonstrációt. A tüntetésre, amelyen az MTI Hírcentrum tudósítója szerint több mint ezren vettek részt, vidékről is érkeztek demonstrálók. Sokan nemzeti színű zászlót lengettek, néhányan transzparenst tartottak, amelyen a bankokat bírálták.
Doubravszky György megismételte: háromoldalú szakmai munkacsoport összehívását kezdeményezi a devizahitelesek gondjainak megoldására. Azt javasolja, hogy a kormány, a Magyar Bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek három-három szakértője haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat annak érdekében, hogy a felek mielőbb kölcsönös egyetértésen alapuló megállapodásra jussanak.
A biztos elsőként annak tisztázását javasolja, hogy devizahitel, vagy devizához között forinthitel sodorta kilátástalan helyzetbe az érintett adósokat.
Javasolja azt is, hogy a tárgyalások megkezdésével egy időben 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, s ez a határidő, a tárgyalások menetétől függően, közös szándékkal további 45 nappal hosszabbítható legyen.
A pénzügyi jogok biztosa a szombati tüntetésen úgy fogalmazott: a javaslatában, melyet meg is küldött a bankszövetségnek és a kormánynak, az szerepel, hogy két hét múlva, hétfőn üljenek asztalhoz, addig szavai szerint meg kell találni a minden fél által elfogadható szakembereket. Hangsúlyozta: az érzelmeket félretéve, szakmai módon kell megvizsgálni a kérdést.
Reményei szerint őszre megtalálhatják a lehetséges megoldásokat. Hangsúlyozta: átfogó javaslat kell, mert szerinte az eddigi kormányzati megoldások - amelyek bizonyos részproblémákat megoldottak -, már nem elegendőek.
(MTI)