"Lezárták az utakat, és elkezdték beszántani a növényeket. Brutális támadás indult a földek ellen" - tájékoztatta a hvg.hu-t szombat reggel Ács Sándorné, a 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője. Az Ángyán József által is támogatott biogazdálkodóktól tavaly ősszel vették el az állami földeket, mert a földbérlet-pályázatokon vesztettek. Az ügyben hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Greenpeace Magyarország, Kishantos védelmében több tucat civil szervezet, valamint az általános jogok biztosa is felszólalt.

"Győzött a kétharmad, megindultak a gépek" - mondta a hvg.hu-nak szombat reggel Ács Sándorné, a 452 hektáron 21 éve vegyszermentesen gazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője azt követően, hogy hajnalban arról értesítették barátai, hogy a Kishantos Vidékfejlesztési Központ által kezelt 21 földrészleten megindultak a munkagépek, elkezdték beszántani a növényeket, a földekhez vezető utakat pedig lezárták.
A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét, amelynek bérleti joga tavaly októberben lejárt. A földterület hasznosítását a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntése értelmében 8 gazdálkodó, illetve gazdasági társaság kapta. Csakhogy a nemzetközi hírű ökológiai mintagazdaság olyan földterületeken fekszik, melyek a biogazdálkodás miatt jelentős értéknövekedéssel bíró ingatlanok. A döntéssel végveszélybe került a földek biominősítése, a kapcsolódó uniós támogatás, és teljesíthetetlenné az ezzel járó kötelezettségek: Kishantos pedig föld híján megszűnik.
(HVG nyomán)
Frissítés: Búzagyilkos narancsos leszámolás Kishantoson - Árgyelán János beszámolója
Miután vitatható körülmények között elvették a kishantosi biogazdaságtól a földeket, és 8 fideszes zöldbáró kapta meg őket, a mintagazdaság pert indított az oligarchák ellen. A bíróság április 25-re tűzte ki a tárgyalást. De az agresszív, nagyképű fideszesek nem akarták kivárni a 25-ét, pedig kétharmaddal a hátuk mögött nekik áll a zászló, sok félnivalójuk nincs - sajnos. Inkább április 12-én őrző-védő buldogok és bérelt traktorok kíséretében nekiálltak felszántani a földterületet. Azt a földterületet, amit a mintagazdaság még ősszel gondosan bevetett. Egyértelmű, hogy politikai leszámolásról, erőfitogtatásról van szó: ha vártak volna néhány hónapot, a markukba röhögve learathatták volna a termést is. Ehelyett bosszúból inkább mindent elpusztítottak a mai nappal, zöldellő búzatáblákat, éppen kikelő gabonanövényeket, lucernát. Annyit sikerült elérni a mintagazdaságot védő aktivistáknak, hogy a földutakat már nem torlaszolhatják el, tehát be lehet menni, és végignézni a brutális pusztítást.

Új narancsbárók - agresszívek és nagyképűek

Bolye Feri bácsi 22 évi biogazdálkodói munkája lett a narancsbosszú áldozata
A búzagyilkos pusztítás egyik főkolomposaként, mint „új” NFA-s földbitorló, jelen volt a közeli Mezőfalva polgármestere, Márok Csaba is. Mezőfalván az emberek már ítéletet mondtak a narancsmaffia hatalma felett: az országgyűlési választásokon a település választóinak többsége a Jobbik mellett tette le a voksát. Az elszámoltatás bizonyára ősszel, az önkormányzati választások során folytatódni fog, legalábbis a mezőfalvi választók részéről.
Ma személyesen is tanúja voltam ennek az értelmetlen, erkölcstelen pusztításnak.

A búzagyilkos traktor mindent felszánt bosszúból

Humánbuldogok védik az "új" NFA-s földmaffiózókat
Ami a mai napon történt, az a Rákosi-időket idéző politikai leszámolás, a Fidesz önkényuralmának és bosszújának újabb kiemelkedő példája. Mi jöhet még ezután? Ma még csak búzatáblát, holnap már nem fideszes családokat is kiirtanak?
Árgyelán János
Jobbik, Fejér megyei elnök,
Fejér megye 5. vk. volt képviselőjelöltje
Kapcsolódó: