Elutasította a Sláger Rádió keresetét a nemzetközi választott bíróság. A washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) szerdán kézbesítette a joghatóság kérdésében hozott döntését.
"A bíróság helyt adott Magyarország valamennyi kifogásának, és a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét" - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében.
Felidézi, hogy a Sláger Rádió befektetői 2011 decemberében nyújtották be választott bírósági kérelmüket az ICSID-hez. A tulajdonosok szerint Magyarország 2009-ben az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogra vonatkozó pályázat lebonyolításával és az abban hozott döntéssel megsértette a Hollandiával, Svájccal és Luxemburggal kötött kétoldalú beruházásvédelmi egyezményeket.
A felperes 83,3 millió dollár - jelenlegi árfolyamon mintegy 18 milliárd forint - összegű kártérítésre tartott volna igényt - jelzi.
Közölte az NFM, hogy Magyarország 2013 májusában kérte az eljárás joghatósági és érdemi szakaszra. A választott bíróság tavaly júniusban helyt adott a kérelemnek, és az eljárást a magyar kifogás eldöntéséig az ügy érdemében felfüggesztette.
Az alperesi érvelés szerint a Sláger Rádiónak a pályázat idején nem volt joga előnyben részesítéshez pusztán amiatt, mert már korábban is az adott frekvencián működött (úgynevezett "inkumbens kedvezmény"). Így a felperesek sem állíthatják, hogy ezt az állítólagos jogot Magyarország kisajátította, amikor nem biztosított előnyt a pályázat kiírásakor és annak elbírálása során. A Sláger Rádiónak nem volt olyan, speciálisan a személyéhez kötődő joga sem, amelyet Magyarország kisajátíthatott volna - olvasható az NFM közleményében.
(MTI)