Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlésének november 27-ei üléséről kivonult figyelmeztetésként a két jobbikos képviselő.
Az eset előzménye, hogy az alakuló ülés előtt a városvezetés írásban megkérdezte a Jobbik-frakciót is, hogy hol kíván helyet foglalni a közgyűlésben. A papírlapon a Fidesz-frakció 11 üléshelye már ki volt jelölve. A soproni közgyűlésben 2 x 24 munkaasztal és szék helyezkedik el. Gőbl Gábor és dr. Bendes Zoltán, a nemzeti párt két képviselője a közgyűlés jobb oldalán, a fideszesektől legtávolabb eső két helyet választotta, azon az oldalon, ahol eddig is a Jobbik ült.
Az első közgyűlésen a jobbikosok azt tapasztalták, hogy szavazókészülékeiket ennek ellenére a bal oldalra – a „Gyurcsány-Bajnai-párt” képviselői mögé telepítették.
A jobbikosok a szavazókészülékeket kihúzták a csatlakozókból és átültek oda, ahová eredetileg óhajtottak, így ment le az első rendes közgyűlés. Akkor ez még nem volt probléma a narancsos városvezetés számára, vagy legalábbis nem merték szóvá tenni... Beletörődni azonban mégsem tudtak a nemzetiek öntevékeny lépésébe, és sunyi módon kiszerelték az összes munkaasztalból a szavazógépek csatlakozóit. Ezzel kívánták kikényszeríteni a jobbikosoktól, hogy egy oldalra és közvetlenül egymás mellé üljenek az MSZP-s és DK-PM-es képviselőkkel, miközben a szabad üléshelyek száma a teremben egyébként 33.
Miután azt tapasztaltuk, hogy a szavazókészüléket nem tudjuk üzembe helyezni, a helyünkön, hogy szóhoz jussunk kénytelen voltam a DK-sok mögé menni, és ügyrendi felszólás keretében felszólalni: Megítélésünk szerint a politikai képviseletben nem jobb és bal oldal, hanem nemzeti, és nemzetellenes oldal van, így az utóbbiak mögött nem kívánunk 5 éven át ülni. 2 x 24, azaz 48 hely van a közgyűlési teremben és a székekre 17 képviselő jut. Nem fogadjuk el a kényszerítést! Miért ne ülhetnének ott, ahol szeretnének? Jelenleg semmilyen szabály nem határozza meg, kinek hová kell ülnie. Ha pedig ennek a belátására a Fidesz-frakció képtelen, akkor előbb az SZMSZ módosításával hozzanak rendeletet, hogy ők hol szeretnék látni a Jobbik-frakció két képviselőjét, mert a legutóbbi közgyűlésen módosított és jelenleg érvényes működési szabályzat alapján - törvényesen - nincs lehetőségük mindezt meghatározni számukra.
Nyilatkozta Gőbl Gábor frakcióvezető. Ezt követően a képviselők távoztak az ülésteremből.
A távozó jobbikosokhoz is szólva dr. Fodor Tamás polgármester azt mondta, „a Fidesznek megvan a joga, hogy eldöntse: a városvezetés egy helyen üljön, az ellenzék pedig a másikon. Ezért meghozzák a szükséges SZMSZ-módosításokat. Majd ha önök nyernek, akkor rendelkezhetnek az ülésrendről” - nyomatékosította a polgármester.
(Kuruc.info)