Százmilliókat nyerhettek Giró-Szász Andrásék a belvárosi ingatlanüzleten, az V. kerületi önkormányzat ugyanis az értékesítés előtt 25 százalékkal levitte az eladási árat az ingatlanválságra hivatkozva.
Így a 3200 négyzetméter nettó hasznos alapterületű Dorottya utcai épülettől például 776 millió forint helyett potom 582 millióért szabadult meg az önkormányzat, amely 180 ezer forint/négyzetméter árával a Vörösmarty tér mellett igen méltányosnak számít (a mostani átlagár 340 ezer forint négyzetméterenként). Ezt a hatemeletes épületet tervezi szállodává alakítani a Miniszterelnökség kommunikációs államtitkára sógorával, Serfőző Péterrel egy hárommilliárd forintos beruházás keretében.

A kormányzat leggazdagabbjainak klubjában kötött ki
Az önkormányzat egyszerre öt értékes ingatlanától vált meg 2010-ben: odaadta őket saját önkormányzati cégének, a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt.-nek, amelyet Rogán Antal fideszes polgármester előterjesztésére eladtak egy luxemburgi cégnek 2,7 milliárd forintért. Hogy kik állnak a külföldi cég mögött, nem tudni, de az ingatlanfejlesztési cégnek Serfőző Péter, Giró-Szász András államtitkár sógora lett az ügyvezetője. Serfőző nemcsak a Dorottya utcai házat szerezte meg végül, hanem a Zrínyi utcában egy 292 négyzetméteres földszinti üzlethelyiséget is az érdekeltségébe tartozó Simsala Kft. révén, amely a tulajdonszerzés idején éppen egy liechtensteini off­shore cég tulajdonában volt. A sétálóutcában lévő ingatlanon azóta már túladtak, és egy divatos kávézót nyitottak ott.
Az V. kerületi önkormányzat az érintett ingatlanokhoz az eladás előtt alig egy évvel jutott hozzá, így nehezen érthető, miért adták máris tovább a megszerzett épületeket. A Dorottya utcaiért például egy Tüköry utcai ingatlant cseréltek el, a Hold utcaiért pedig egy Nádor utcai épületet adtak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek, és még az értékkülönbözetet is kifizették. A Zrínyi utcai helyiségért pedig a fővárosi önkormányzattal kellett üzletelniük, egy volt bölcsődét adtak érte a Kossuth téren. Az épületek ráadásul nem álltak üresen, a lakásokat ki kellett üríteni, bérleti szerződéseket kellett felmondaniuk, egy galériát is ki kellett paterolniuk.
A Blikk kereste az önkormányzatot és Rogán Antal akkori polgármestert, hogy mi alapján állították össze az eladandó ingatlanok listáját, és miért vitték le negyedével az eladás előtt az árat.
– Már nem töltöm be a polgármesteri posztot, a polgármesteri hivatal információi már nem állnak a rendelkezésemre – üzente a politikus a lapnak, és azt kérte, hogy kérdéseikkel a polgármesteri hivatalt keressék meg, mivel a hivatal készítette elő a döntést, ott találhatók meg az információk. A polgármesteri hivatal későbbre ígért választ.
(Blikk nyomán)